Zlínský kraj rozdělí poskytovatelům sociálních služeb 185 tisíc respirátorů

Foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Přes 185 tisíc respirátorů rozdělí Zlínský kraj mezi poskytovatele sociálních služeb. Obdrží je více než 80 zařízení, uvedla v tiskové zprávě krajská radní pro sociální oblast Michaela Blahová.

Kraj dostal od státu zásilku 185 700 kusů respirátorů a zajistí jejich rozdělení mezi poskytovatele sociální péče, kteří mají podle nového mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví pravidelně testovat klienty i zaměstnance na koronavirus. „Respirátory obdrží poskytovatelé pobytových sociálních služeb, tedy domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem, domovy pro osoby se zdravotním postižením a pobytové a odlehčovací služby. Jde o více než 80 zařízení,“ uvedla Blahová.

Ministerstvo zdravotnictví s účinností od 4. listopadu nařídilo poskytovatelům sociálních služeb provádět preventivní vyšetření na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS-CoV-2 prostřednictvím POC antigenních testů u všech svých zaměstnanců i pacientů, kterým poskytuje dlouhodobou lůžkovou péči, nebo uživatelům sociálních služeb. „Vyšetření mají provádět s frekvencí jedenkrát za pět dní zdravotničtí pracovníci zaměstnaní v sociálních službách. Preventivní testy musí pravidelně podstupovat všichni zaměstnanci, kteří přicházejí do přímého kontaktu s pacienty nebo uživateli sociálních služeb,“ řekla Blahová.

V případě, že budou mít podle ní výsledek vyšetření pozitivní na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2, musí bez prodlení přerušit výkon práce. Pravidelně testovaní budou také klienti sociálních služeb.

Poskytovatelé sociálních služeb musí dále zajistit, aby s účinností od 9. listopadu všichni zaměstnanci používali při kontaktu s uživateli sociálních služeb osobní ochranné pomůcky dýchacích cest přidělené zaměstnavatelem, a to minimálně respirátor třídy FFP2 nebo KN95 bez výdechového ventilu. Toto mimořádné opatření platí do skončení nouzového stavu. „S distribucí respirátorů budou opět pomáhat hasiči, kteří zajistí jejich rozvoz do výdejních míst obcí s rozšířenou působností, kde si zástupci sociálních služeb budou moci respirátory vyzvednout,“ sdělil Robert Pekaj, vedoucí oddělení pro zvláštní úkoly a bezpečnostní ředitel.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x