Zlínský kraj chce v roce 2026 pořádat letní olympiádu dětí a mládeže

Ilustrační foto (ČOV)
ZLÍN – Hry XII. Letní olympiády dětí a mládeže v roce 2026 by se mohly konat ve Zlínském kraji. O pořadatelství prestižní sportovní akce projevilo zájem jeho vedení. O pořadateli bude jasno příští rok v květnu.

Olympiáda dětí a mládeže představuje vrcholnou sportovní událost, které se mohou zúčastnit mladí sportovci v žákovských a dorosteneckých kategoriích.

Olympiády dětí a mládeže si za dvacet let vybudovaly skvělé jméno. Pro mnoho mladých sportovců je účast životním zážitkem. Současně je to možnost, jak motivovat mládež i dospělé, aby se pohyb stal a zůstal součástí jejich života. Pro pořadatelský kraj je příležitostí navázat nová partnerství. Bude pro nás velkou ctí, pokud budeme moci u nás, ve Zlínském kraji, takto prestižní sportovní akci hostit,“ uvedl hejtman Radim Holiš.

Projekt olympiád dětí a mládeže spustil Český olympijský výbor v roce 2003 a doposud se uskutečnilo celkem 20 olympiád, z toho 10 letních a 10 zimních. Zlínský kraj byl pořadatelem ODM dvakrát, a to zimní v roce 2008 a letní v roce 2013.

Vyjádření zájmu o pořadatelství je jen první krok. Teď s kolegy pracujeme na celém konceptu her, který bude mimo jiné obsahovat zařazené sportovní soutěže a místa jejich konání, místa pro slavnostní zahájení a zakončení, návrhy na ubytování a stravování, zajištění místní dopravy a samozřejmě rámcový návrh rozpočtu a další náležitosti,“ doplnil radní pro mládež, sport a digitalizaci Jiří Jaroš.

Oficiální přihlášku včetně konceptu musí kraj podat do konce března 2024. Výkonný výbor Českého olympijského výboru rozhodne o pořadateli v květnu 2024.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x