Zlínský kraj souhlasí s prodloužením Baťova kanálu do Olomouckého kraje

Foto: Jiří Balát
ZLÍNSKÝ KRAJ - Memorandum o prodloužení Baťova kanálu do Olomouckého kraje podepsali na zámku v Tovačově zástupci krajů, mikroregionů, sdružení cestovního ruchu a starostové měst a obcí. Za Zlínský kraj memorandum podepsal hejtman Jiří Čunek, serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí krajského úřadu Adéla Kousalová.

„Baťův kanál se po svém obnovení stal velkou a hojně využívanou turistickou atrakcí a tím pádem podnikatelskou příležitostí. Lidé, kteří po něm plují, se totiž nejenom dívají kolem sebe, ale taky vystoupí z lodi a zavítají do měst a obcí, kterými kanál prochází. Jedním z hlavních cílů cestovního ruchu přitom dnes je, aby návštěvníci v regionu zůstali déle než jeden den, aby zde přespali, dali si dobré jídlo a pití, a to právě Baťův kanál nabízí a splňuje tak všechny atributy moderní turistiky,“ konstatoval hejtman Čunek.

Prodloužení Baťova kanálu je podle náměstka hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Zemánka vize, kterou se teď budou zainteresované strany snažit naplnit. „Čeká nás dlouhá cesta – musíme vyřešit řadu technických problémů, otázku financování a ekologické aspekty celého projektu. Pokud se nám to podaří, a já věřím, že ano, získá Olomoucký kraj obrovskou devizu, která bude přínosem nejen pro turistiku, rekreaci nebo vodní sporty, ale pro celý region,“ podotkl Jiří Zemánek.

Záměr sepsat memorandum o prodloužení Baťova kanálu do Olomouckého kraje vznikl vloni na základě jednání s obcemi, městy a regiony. K vizi se po projednání zastupitelstev kromě Zlínského kraje připojí také města Přerov, Kojetín a Tovačov, dále městys Dub nad Moravou, obce Lobodice, Oplocany, Věrovany, Charváty, Blatec, Kožušany-Tážaly, Troubky, Rokytnice, Uhřičice, Svazek obcí mikroregionu střední Haná, Sdružení obcí mikroregionu Království a destinační agentura Střední Morava – Sdružení cestovního ruchu.

Prodloužený Baťův kanál má v budoucnu pomoci rozvoji vodní turistiky. Ta má totiž velký potenciál. „Letošní sezona na Baťově kanálu je opravdu mimořádná. Po uvolnění zdravotních omezení byly téměř okamžitě zarezervovány všechny dostupné lodě na letní sezonu,“ potvrdil zájem turistů Vojtěch Bártek, ředitel obecně prospěšné společnosti Baťův kanál.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x