Zlínský kraj uzavřel s Českými drahami šestiletý kontrakt na 3 miliardy korun

Foto: Jiří Balát
ZLÍNSKÝ KRAJ – Návrat oblíbených RegioSharků na trať Otrokovice – Zlín nebo zavedení nové vlakové soupravy RegioPanter. Na to se mimo jiné mohou těšit cestující ve Zlínském kraji. Vyplývá to z nových smluv, které uzavřel Zlínský kraj s Českými drahami na období od prosince 2023 do prosince 2029. Hodnota šestiletého kontraktu řádově činí 2,5 až 3 miliardy korun.

Na počátku tržních konzultací oslovilo vedení kraje všechny čtyři velké hráče provozující v České republice veřejnou drážní dopravu. Relevantní zájem projevili dva dopravci – České dráhy a ARRIVA.

Po sérii jednání jsme jako nejvýhodnější vyhodnotili nabídku Českých drah, se kterými se nám podařilo dojednat velmi výhodné podmínky i cenu. Hodnota kontraktu činí řádově 2,5 až 3 miliardy korun,“ informoval náměstek hejtmana pro dopravu Radek Doležel.

Cestující se ve vlacích Českých drah mohou těšit na pozitivní novinky. „Například od roku 2025 nasadíme pět nových elektrických jednotek RegioPanter. Půjde o moderní bezbariérové vlaky, které nabídnou pohodlné a komfortní cestování. Nasadíme je na trati z Přerova do Břeclavi,“ uvedl člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu Jiří Ješeta a dodal, že na trať Otrokovice – Zlín – Vizovice se pak od prosince 2023 vrátí soupravy RegioShark.

Všechny vlakové soupravy, které od prosince 2023 České dráhy na provozovaných tratích nasadí, budou nízkopodlažní a bezbariérové, vybaveny budou moderním odbavovacím systémem i zabezpečovacím systémem ETCS. České dráhy dále poskytují možnost zapojení aplikace „Můj vlak“, určené pro chytré mobilní telefony nebo tablety, do systému Integrované dopravy Zlínského kraje.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x