Zlínský kraj, zajímavých názvů obcí ráj. Kolik jich vlastně máme?

Obec Březová. Foto: televize TVS
ZLÍNSKÝ KRAJ - Na podzim půjdeme volit nové (nebo staronové) vedení Zlínského kraje. Uděláte-li si třeba v ulicích krajského města malou anketu se znalostmi o tomto územním celku, který tu je už od začátku nového tisíciletí, příliš neuspějete. A tak by nemuselo být na škodu čas od času si některé nejen místopisné zajímavosti Zlínského kraje připomenout, osvěžit, anebo taky zapamatovat. I přes pozvolný úbytek tu na 4000 kilometrech čtverečních, pracuje, realizuje se, baví a prostě žije kolem 580 000 lidí, což není málo.

Zlínský kraj sestává ze čtyř okresů a jeho 307 obcí. Nejfrekventovanější v jejich názvech je počáteční písmeno B. Od Babic na Uherskohradišťsku až po Bystřičku na Vsetínsku vzato abecedně. Zajímavé je, že na rozdíl od jiných krajů nemáme jedinou obec, která by začínala písmenem A.

Těch „béčkových“ obcí je celkem 29. A mezi nimi mnohá pozoruhodnost.

Ne každý asi slyšel o Blazicích na Kroměřížsku, tam žije pouhých 200 obyvatel, ale k světu se mají docela čile, teď zrovna na svých stránkách hlasují o nové znělce obce v místním rozhlase.

V kraji máme dvoje Bohuslavice. Přesněji a správně Bohuslavice u Zlína a Bohuslavice nad Vláří.

Ale také dvoje Boršice. Jedny takříkajíc jednoslovné, druhé Boršice u Blatnice. Oboje na Uherskohradišťsku a oboje s vinohrady a vinaři. A výborným vínem, vzato logicky.

Splést se může navigace, když se zadá Březová ve Zlínském kraji. Aby se to nepletlo, jedna je nedaleko Slušovic, druhá už kousek u slovenských hranic. Mají tam mimo jiné velmi pozoruhodnou základní školu, kde se dá studovat „dálkově.“

Zajímavá je rozhodně i obec Bystřička. S často poněkud divokou stejnojmennou řekou a vždy příjemnou přehradou téhož jména.

Bystřička je zdrobnělinou Bystřice. I ty jsou v kraji dvě. Město Bystřice pod Hostýnem se chlubí mimo jiné letitou výrobou unikátního ohýbaného nábytku, Bystřice pod Lopeníkem je pak jednou z bran do Bílých Karpat.

Pak by tu byl Břest a jeho „mladší bráška“ Břestek. První známý coby vesnice plná milovníků místních čapích rodin, druhý pak třeba nádhernou přírodní scenerií, Břesteckou skálou, mohutnými sekvojemi i trasou k hradu Buchlovu.

Pozornosti si stoprocentně v začínající turistické sezóně zaslouží Buchlovice, v Březolupech se pořád jezdí plochá dráha, to široko daleko jinde nemají.

V Bratřejově občas zahlédnou medvěda, v Biskupicích mají nejznámějšího kroužkovače ptáků na světě, v Březnici nezastavitelného pana starostu, v Bojkovicích nádherný zámek a tak bychom mohli pokračovat a pokračovat a pokračovat… však také v tomto smyslu určitě budeme. To jsme byli ve Zlínském kraji jen u „béčka“.

--> --> --> --> -->