Zlínský kraj získal od státu 11 kilometrů silnic

Foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Celkem 11 kilometrů bývalých silnic I. třídy získal Zlínský kraj od státu. Týkají se tří úseků u Bánova, Kunovic a Vsetína. V minulosti je nahradily nově vybudované silniční stavby a obchvaty, řekla serveru Zlin.cz mluvčí kraje Adéla Kousalová.

Téměř šestikilometrový úsek je mezi Kunovicemi a Podolím, skoro čtyřkilometrový úsek se týká Bánova a bezmála dvoukilometrový úsek vede z obce Jablůnka do Vsetína. Stát je předal kraji loni. „Jde o bývalé silnice I. třídy, které byly v posledních letech nahrazeny novými silničními stavbami v jiné trase. Původní úseky pro stát ztratily význam a je přirozené, že se dostávají do kategorie krajských silnic II. nebo III. třídy,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Pavel Botek.

Převedení silnic do majetku kraje bylo předběžně dohodnuto už při výstavbě obchvatů a nových úseků, připomněl ředitel Ředitelství silnic Zlínského kraje Bronislav Malý. „Převod někdy trvá delší dobu, než se vyřídí všechny majetkoprávní souvislosti. Stát na nás převádí pro něj již nepotřebné úseky bývalých silnic I. třídy bezúplatně,“ uvedl Malý.

Podle něj je potřeba se o silnice řádně starat. „Každý kilometr silnice potřebuje ročně nemalé peníze na svou zimní i letní údržbu. Přibylo nám přes 11 kilometrů silnic a musíme na ně rozdělit prostředky, které máme na údržbu všech krajských silnic k dispozici,“ dodal Malý.

Zlínský kraj má 33 kilometrů dálnic, 333 kilometrů silnic I. třídy, 511 kilometrů silnic II. třídy a 1258 kilometrů silnic III. třídy. První dvě kategorie patří státu, druhé jsou v majetku kraje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x