Zlínští strážníci denně řeší porušování mimořádných opatření

Foto: MP zLín
ZLÍN - Přesto, že už mnoho dní platí v České republice v souvislosti s koronavirovou pandemií mimořádná opatření, zlínští strážníci denně řeší případy, kdy lidé tato nařízení porušují. Serveru Zlin.cz to řekl zástupce ředitele Městské policie Zlín Pavel Janík.

Lidé, kteří mimořádná nařízení porušují, přitom mohou ohrozit ostatní v okolí. Často například strážníci řeší nejrůznější alkoholové párty v bytech. Jednak se jejich účastníci dopouštějí rušení nočního klidu, jednak porušují zákaz shromažďování. Všem za to hrozí nemalá pokuta.

Přímo na náměstí Míru v centru Zlína se pro změnu usadil podnapilý muž, který neměl zakryté dýchací cesty. Když jej strážníci upozornili, obořil se na ně nepublikovatelnými výrazy, odmítl spolupracovat i prokázat svoji totožnost. Jak se později ukázalo, šlo o sedmdesátiletého cizince, kterému v krvi kolovalo 3,5 promile alkoholu. Skončil na záchytce v Kroměříži.

S dodržováním mimořádných opatření mají potíže i bezdomovci. „Hlídka musela například umravňovat dvojici sociálně nepřizpůsobivých osob, které popíjely víno na zastávce MHD v centru Zlína. Od 53leté bezdomovkyně se strážníci dozvěděli, že si ona zakrývat ústa nemusí, protože se každý den umývá, je čistá a zdravá,“ konstatoval Janík. Se zakrýváním dýchacích cest ale mají problém i další bezdomovci.

Chvíle hrůzy si prožili také obyvatelé ulice Díly IV. Vyděsil je jednadvacetiletý opilý mladík, který pobíhal v noci po ulici v zakrváceném oblečení a držel v ruce šroubovák. Jak vyšlo najevo, mladík se léčí s psychiatrickým onemocněním a kombinace léků s alkoholem vykonala své. Nejprve se pohádal s matkou, poškodil vybavení jejího bytu, rozmlátil zrcadlo ve výtahu a nakonec se vrhl k autu, ve kterém se zrovna vracel domů soused. Ten mu ale duchapřítomně neotevřel a z místa odjel pryč a počkal na příjezd strážníků. Ti agresora odvezli k vystřízlivění na záchytku.

Prozatím poslední případ porušení mimořádných opatření řešila hlídka na náměstí Práce, kde se nacházela skupinka čtyř mužů bez zakrytých dýchacích cest. Také je nyní čeká správní řízení pro podezření z přestupků podle zákona o krizovém řízení a o ochraně veřejného zdraví. „Rádi bychom znovu upozornili, že podle druhého z uvedených zákonů hrozí fyzické osobě za přestupek pokuta až do výše 3 000 000 korun,“ dodal Janík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x