Zlínští vysokoškoláci mapují oblasti postižené koronavirem

Foto: UTB
ZLÍN - Do organizovaného mapování, tzv. mapathonu, se zapojili také studenti Fakulty logistiky a krizového řízení (FLKŘ) zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB). Je to jedinečná a zajímavá příležitost jak pomoci zdigitalizovat a zmapovat nejvíce ohrožená místa v rozvojových oblastech světa postižených koronavirovou nákazou, serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí univerzity Petra Svěráková.

Týmy Lékařů bez hranic a dalších humanitárních organizací často působí v oblastech, pro které neexistují dostatečně podrobné mapy. Bez map přitom není možné plánovat očkovací kampaně, vyhodnocovat zdravotnická data, ani provádět epidemiologické analýzy.

Proto vznikl projekt Missing Maps, ve kterém humanitární organizace společně s dobrovolníky po celém světě vytvářejí podle satelitních snímků mapy krizemi ohrožených oblastí. Dobrovolníci, ať už se nacházejí kdekoliv, mohou od svého počítače významně přispět k práci, která zachraňuje miliony lidských životů. A právě do tohoto projektu se zapojili také studenti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

„Organizované mapování tzv. Mapathon je zaměřeno na zaplnění ,bílých míst´na mapě v některé z rozvojových zemích, kde je vyšší výskyt nákazy novým typem koronaviru a kde chybějí mapy k tomu, aby mohla být péče a aktivní pomoc nakaženým lépe cílena. Jedná se například o Peru, Kolumbii nebo Srí Lanku,” objasnil Jakub Trojan z uherskohradišťské fakulty.

Studenti mají k dispozici poměrně detailní satelitní snímky celé Země. Využívají pak ty, které zachycují území, jež nejsou ještě zmapovaná v klasických mapách.

“Na nich pak hledáme všechny budovy, cesty, řeky. Zkrátka vše, co bychom do map mohli zanést a co pomůže při humanitárních akcích. Tyto objekty poté překreslujeme – vektorizujeme – do mapového portálu OpenStreetMap. Do nich pak místní dobrovolníci přidávají tzv. atributy – informace o tom, kde jsou nemocnice, školy, dětská hřiště. Hotové mapy slouží humanitárním pracovníkům, regionálním vládám a dalším institucím, které pomáhají organizovat pomoc v těchto těžce zkoušených lokalitách,” doplnil Jakub Trojan.

Humanitární a krizové mapování realizuje Fakulta logistiky a krizového řízení UTB pravidelně. Konkrétně se tomu věnuje Ústav environmentální bezpečnosti.

„Pořádáme mapathony pravidelně pro studenty i širokou veřejnost. Umisťujeme tedy ta nejzranitelnější místa na mapu světa, tj. mapujeme místa, která nejsou pokryta mapami, a přitom v nich žije velké množství obyvatel. Jsou to země, kde je ohroženo životní prostředí, je zde vysoký výskyt pandemických nemocí, bují zde ilegální obchody, občanské války a podobně,“ dodala děkanka FLKŘ Zuzana Tučková.

Zapojení dobrovolníků v oblasti digitalizace je zásadní pro mnoho humanitárních organizací po celém světě během řešení následků různých katastrof.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x