Zmrzlinový kornout v rukou Huby i srbského režiséra

Zmrzlinovým kornoutem z Letní filmové škole se může pyšnit slovenský herec Martin Huba. Foto: LFŠ
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Slovenský herec Martin Huba se v sobotu v Uherském Hradišti stal dalším majitelem zmrzlinového kornoutu. Ocenění Asociace českých filmových klubů získal „za eleganci a noblesu, s nimiž prochází a ovlivňuje kulturní dění na Slovensku a v Česku,“ a také za odvahu při výběru svých rolí, skrze které otevírá nepopulární společenská témata a upozorňuje na ikonické postavy z nedávné minulosti, jež nebyly vždy jen pozitivního charakteru.

I negativní hrdinové totiž mají velmi komplikované způsoby uvažování. Můžeme je samozřejmě jednoduše odsoudit, ale je naivní si myslet, že jejich vnitřní běs není rozporuplný,“ řekl herec v rozhovoru pro sobotní Filmové listy.

Moderátor Josef Kubáník při předávání ceny Martina Hubu uvedl jako „trojjedinost“ toho, co závidíme našim slovenským sousedům: monumentálnost Vysokých Tater, noblesu prezidentky Čaputové a to, jak dobré jsou halušky s brynzou. Tatry pak v děkovném proslovu zmínil i oceněný slovenský herec.

V horách strávil díky své rodině část života, stanul na každém jejich vrcholu a připisuje jim až osudovou roli ve svém životě. „Hory všeobecně vás naučí cítit vaši malost, vaši křehkost, vaši povinnost být vděčný za to, že jste na světě a ten vděk předávat těm, kteří vás obklopují. Odevzdávat vděk těm, kteří se stali mými spolupracovníky a spolusouputníky mého životního příběhu.“

Poslední příležitostí, jak se s hereckou legendou letos na Filmovce setkat, bude nedělní projekce Obsluhoval jsem anglického krále v Klubu kultury o půl jedenácté, kde bude hostem.

První zmrzlinový kornout přebrat na Filmovce Goran Marković, a to už v pátek večer. Obdržel ho z rukou ředitelky festivalu Radany Korené. Legendární srbský (původně jugoslávský) režisér s nepředstíraným vděkem a při spíše komorním předávacím obřadu v kině Hvězda roztleskal celý sál, když po převzetí mikrofonu mluvil téměř bezchybnou češtinou.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x