Známe nové Mistry tradiční rukodělné výroby Zlínského kraje

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Právě tam byly předány ceny novým nositelům titulu Mistr rukodělné výroby Zlínského kraje. Letos jimi byli poctěni Anna Krocová, Jiří Galuška a Jan Vysloužil. Ocenění jim předal hejtman Radim Holiš společně s radní Zuzanou Fišerovou.

Jednotlivé Mistry rukodělné výroby Zlínského kraje vám nyní představíme:

Anna Krocová

Oceněna byla za drobné zvykoslovné předměty – batikované kraslice. Narodila se v roce 1940 ve Zlíně a pochází z Chrastěšova. Voskem malovaná vajíčka, typická pro oblast Vizovicka, jí učarovala už v dětství. V rodině je k Velikonocům zdobila její teta Ludmila Holčáková. Do Vizovic se provdala a techniku batikování si osvojila až v dospělém věku jako členka Vizovického valašského kroužku, kdy absolvovala kurz zdobení tradičních vizovických kraslic za vedení Svatavy Halové.

Anna Krocová je jednou z posledních tvůrkyň, která používá pro region typickou technologii batikování, která spočívá ve vykrývání vzoru na ploše vejce voskem, s následným opakovaným barvením. Pro její kraslice je typická rozmanitost motivů vycházejících z původních vzorů, rostlinné či geometrické motivy se starobylými symboly. Za své umění obdržela v roce 1999 od Asociace malířek a malířů kraslic České republiky titul Mistr lidové umělecké tvorby kraslic.

Jiří Galuška

Titul získal za práci se dřevem, výrobu hudebních nástrojů – cimbálů. Když se řekne cimbálová muzika, každému se jistě na prvním místě vybaví cimbál. Tento tradiční lidový nástroj, který je srdcem každé cimbálovky, patří k nejstarším hudebním nástrojům vůbec. Jedním z řemeslníků, kteří se v devadesátých letech zasloužili o obnovu výroby cimbálů na našem území, je Jiří Galuška z Ostrožské Nové Vsi.

Jeho rukama prošly už stovky historických nástrojů. V jeho dílně přicházejí na svět také cimbály nové, které nesou jméno po svém tvůrci – Galuška. Mistr se narodil v roce 1956 do muzikantské rodiny. Od mládí hraje na akordeon, kytaru a cimbál, na ten jej učil hrát cimbalista Milan Maňásek. Za cimbálem jsme jej mohli vidět v muzice Mojmíra Vlkojana z Vracova, Michala Miltáka ze Strážnice a několik let působil v kapele Moravia. Jako jediný nástrojový mistr ve Zlínském kraji patří Jiří Galuška mezi tři současné nejvýznamnější výrobce cimbálů v České republice.

Jan Vysloužil

Jan Vysloužil získal ocenění za práci se dřevem – řezbářství, betlemářství. Narodil se v roce 1947 v Teplicích v severních Čechách. Vztah ke dřevu získával už v dětství od svého otce Josefa. Celoživotně pracoval jako montér, což je pro řezbářství velkou výhodou. Pokud se řezbáři ve své profesi věnovali strojařině, mají mimořádné znalosti a schopnosti, které mohou při práci se dřevem výborně uplatnit. V roce 1973 se přestěhoval do Rudic, kde pro obec zhotovil tři velké dřevěné kříže z dubového dřeva zdobené ornamentálním dekorem a kompletní korpus oltáře pro kostel svatého Václava.

Specifickou oblastí jeho tvorby je výroba zvukových zvykoslovných předmětů jako hrkače, harfy, klepače i trakaře. Ani po odchodu do starobního důchodu v roce 2012 Jan Vysloužil nezahálí. Pustil se do vyřezávání dřevěných jesliček. Betlém se skládá ze tří částí: středová centrální část tvoří jesličky, kde zachycuje město Betlém se Svatou rodinou. Další oddíly betlému zachycují tradiční život zdejších lidí v Rudicích a v blízkém okolí. Jsou zde zachycena tradiční lidová řemesla a běžný život minulých, ale také i současných generací.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x