Zoo Zlín připravuje dražbu vydaných eurobankovek s motivem kivi hnědého, lidé mohou získat vzácná sériová čísla

Foto: Archiv ZOO Zlín
ZLÍN - V neděli 8. března odstartuje na aukčním portálu Aukro.cz aukce eurobankovek zlínské zoo s motivem novozélandského kivi hnědého. Zahrada pro dražbu poskytne vzácná sériová čísla eurobankovek od 000001 do 000030. Výtěžek z prodeje eurobankovek Zoo Zlín věnuje na vybraný ochranářský program kivi hnědého přímo na Novém Zélandě, informovala server Zlin.cz mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Dražba eurobankovek proběhne ve dvou termínech. „Ten první bude od neděle 8. března do pátku 13. března, kdy se na portálu Aukro.cz každý den objeví 2 bankovky. Začneme čísly 000001 a 000030, druhý den přijdou na řadu čísla 000002 a 000029. Vše půjde ve stejné skladbě, takže v pátek třináctého nabídneme čísla 000006 a 000025,“ uvedla Romana Bujáčková z oddělení marketingu.

Druhý dražební týden je plánován v termínu od 29. března do 3. dubna, zoo denně nabídne 3 bankovky. Skladba sériových čísel bude obdobná, v denní dražbě se vždy objeví jedna bankovka s nejnižším a nejvyšším sériovým číslem z dražených eurobankovek a jedna s číslem uprostřed pomyslné řady. „Podle našich informací se čísla eurobankovek od jedničky do třicítky moc často nenabízí. Věříme proto, že dražba zaujme a přiláká nejen sběratele, ale i širší veřejnost. Výtěžek z prodeje eurobankovek jde na ochranu kiviů, ptačího symbolu Nového Zélandu. Čím vyšší bude částka, tím více kiviů můžeme společně zachránit,“ doplnila Romana Bujáčková.

Kivi hnědého návštěvníci uvidí pouze v šesti evropských zahradách (včetně zlínské). Ve volné přírodě žije jen na Novém Zélandě, patří mezi vzácné a ohrožené ptačí druhy. Hlavním problémem jsou zavlečení predátoři (kuny, lasičky, zdivočelí psi a kočky) a také ztráta původního životního prostředí. Poprvé ve slovenské a české emisi eurobankovek tak bude získaná částka z prodeje eurobankovek věnována na podporu jiného projektu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x