Zoo Zlín vydává jako suvenýr eurobankovku, výtěžek pomůže na ochranu kivi hnědého

Foto: Archiv ZOO Zlín
ZLÍN – Zlínská zoo vydá v sobotu suvenýrovou bankovku s motivem ptáka kivi hnědého a zároveň oslaví 20. narozeniny samečka kivi Gerryho, kterého chová jako první a jediná česká a slovenská zoo. Výtěžek z prodeje bankovky půjde na ochranu kivi hnědého na Novém Zélandu, řekla serveru Zlin.cz mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Oslava narozenin začne v sobotu v 10:00 u australské expozice kivi a nestorů kea. „Chovatelka připraví Gerrymu speciální narozeninovou snídani, takže budeme mít velkou šanci uvidět Gerryho ve venkovním výběhu. Současně náš průvodce nabídne spoustu informací a prozradí novinky týkající se chovu kiviů v Zoo Zlín,“ uvedla Bujáčková.

Návštěvníci se také mohou zapojit do soutěžního kvízu nazvaného Po stopách našich běžců. „Kvíz získají při zakoupení vstupenek, vyplněný jej pak stačí vhodit do připravených boxů v zooshopech u hlavního a sezónního vstupu do zoo. Pět výherců zoo odmění dárky,“ poznamenala Bujáčková.

Prodej eurobankovky s motivem kivi hnědého začne v 8:30 poblíž hlavního a sezónního vstupu. „Vzhledem k předpokládanému velkému zájmu sběratelů doporučujeme návštěvníkům nákup eurobankovek u sezónního vstupu, kde budou v prodeji eurobankovky s vyššími sériovými čísly,“ zdůraznila Bujáčková.

Eurobankovky vyrobila v Paříži stejná firma stejnou technologií, jaké se používají pro tisk klasických eurobankovek. „Každý kus je unikátní díky pořadovému číslu, v současnosti se jedná o nejoblíbenější evropský suvenýr,“ dodala Bujáčková.

Kivi hnědého, ptačí symbol Nového Zélandu, návštěvníci objeví pouze v osmi evropských zahradách. „Patří mezi vzácné a ohrožené ptačí druhy. Ještě před sto lety obývaly Nový Zéland miliony kiviů, současná populace se odhaduje kolem 70 tisíc jedinců. Hlavním problémem jsou zavlečení predátoři jako kuny, lasičky, zdivočelí psi a kočky a také ztráta původního životního prostředí,“ řekla Bujáčková.

Celý výtěžek z prodeje eurobankovky zoo věnuje na vybraný ochranářský program kiviů přímo na Novém Zélandě. „Poprvé ve slovenské a české emisi eurobankovek tak bude získaná částka z prodeje eurobankovek věnována na podporu jiného projektu,“ uzavřela mluvčí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x