Zvláštní cena města Vsetína pro Josefa Lažu

Vsetínští zastupitelé se rozhodli neudělit pro letošní rok Cenu města Vsetína, ale uctít památku Josefa Laži udělením Zvláštní ceny města Vsetína in memoriam. Foto: web města Vsetín
VSETÍN - V rámci folklorního bloku Valašského záření předal starosta Jiří Růžička Zvláštní cenu města Vsetína in memoriam pro Josefa Lažu. Ocenění převzala vdova po zesnulém folkloristovi Marta Šarošiová.

„Velmi mě mrzí, že cenu města dnes udělujeme in memoriam. Pan Laža byl pochodní, která hořela a inspirovala druhé, hřála a svítila. Máme jej nesmazatelně v našich vzpomínkách a jeho odkaz zůstává navždy v našich srdcích,“ uvedl starosta Jiří Růžička.

„Děkuji jak městu, tak všem přítomným a posluchačům valašských písniček. Josef měl Valašsko velmi rád, všude jej propagoval. Nejšťastnější byl, když měl za sebou kapelu a před sebou obecenstvo,“ zavzpomínala Marta Šarošiová.


Josef Laža, který zesnul v loňském roce, byl významným a uznávaným zpěvákem folklorních písní. Proto vsetínští zastupitelé rozhodli neudělit pro letošní rok Cenu města Vsetína, ale uctít památku Josefa Laži udělením Zvláštní ceny města Vsetína in memoriam stejně, jako tomu bylo u Jarmily Šulákové. 


Josef Laža bude také zapsán do listinné podoby Valašského Slavína – Knihy paměti kraje, jež se nachází ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. V knize jsou důstojně připomínány osobnosti, které se významně zasloužily o rozvoj a prospěch Valašska. 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x