Zvýhodněné jízdné si vsetínští senioři nad 70 let nově vyřídí v dopravním terminálu

ilustrační foto: město Vsetín
VSETÍN – Senioři nad 70 let se ve Vsetíně musí připravit na změny. Zvýhodněné jízdné, které si původně vyřizovali ve věžovém domě, budou nově řešit na pobočce v dopravním terminálu. Roční jízdenka platí v zóně 460, tedy ve Vsetíně, Ústí a Janové.

Vsetínští senioři nad 70 let mají nárok na roční jízdné za zvýhodněnou cenu 400 korun. Bez omezení tak mohou cestovat autobusy MHD i příměstskou dopravou a krajskými vlaky na území tarifní zóny 460. Ta zahrnuje nejen Vsetín, ale i Ústí a Janovou.

Až doposud si senioři mohli toto zvýhodněné jízdné pořídit pomocí voucheru z radnice v přepravní kanceláři ve věžovém domě. Teď ale přichází změna.

„Tato kancelář byla bez náhrady zrušena a celý proces je třeba absolvovat na pokladně společnosti Arriva v novém dopravním terminálu železniční stanice, a to novým způsobem,“ informoval místostarosta Petr Kudlík.

Jak tedy roční jízdenku pořídit?  „V první řadě si Vsetíňané ve věku nad 70 let musí zakoupit na webu idzetka.cz nebo na pokladně Arriva v dopravním terminálu kartu Zetka. Na ni si poté na pokladně Arriva pořídí krajské roční jízdné pro seniory nad 65 let ve výši 1 642 Kč. S dokladem o zaplacení a občanským průkazem poté přijdou na městský úřad, kde doklady v kanceláři číslo 002 v přízemí vpravo předloží a spolu s tím vyplní žádost o slevu 1 242 Kč. Ta jim bude následně vyplacena buď převodem na bankovní účet nebo v hotovosti na pokladně městského úřadu,“ popisuje postup Kudlík.

Kromě změn v pořizování zvýhodněného jízdného představuje Vsetín i další novinku. Nově může autobusy MHD cestovat doprovod dětí do tří let zdarma. Do teď se tato výhoda vztahovala jen na doprovod s kočárkem. V tomto případě je ale nutné nastoupit předními dveřmi. Střední dveře jsou učené právě doprovodu s kočárkem.

--> --> --> --> -->