Obědová pauzička ve Zralém bistru

Taky se vám občas stane, že si takhle dáte k obědu vývar, pět knedlíčků s vepřovým a navrch ještě zákuseček? A že pak v tranzu sedíte v práci a zíráte do počítače nebo jiného stroje a snažíte se neuhodit se hlavou o stůl? Němci na to mají velmi trefný výraz “fresskoma” tedy něco jako jídelní letargie. Co s tím? Co takhle dát si na oběd něco svěžího, lehkého, výživného a dobrého? Třeba ve Zralém bistru.

Na Kvítkové ulici ve Zlíně nám nenápadně vyrostl jeden velmi zajímavý podnik. Už z názvu je docela jasné, že půjde o místo, kde se vaří lehce, kde nejspíš najdete nějaké raw dobroty a nají se tu i vegani nebo bezlepkáři. Ať už tuhle kuchyni vyhledáváte, nebo se vám při slově bio otevírá kudla v kapse, Zralé bistro prostě stojí za pozornost. Tak lehká, jako je zdejší kuchyně, je i přístup k celému vaření. Málokdy tu najdete stejná jídla, mísí se tu vlivy různých světových kuchyní a velká dávka svěžesti a inspirace. 

Jak to začalo? Vlastně shodou různých náhod. Romaně Kopřivové, která to tu má na triku, kdysi onemocněl táta. Když mu v nemocnici předepsali přísnou dietu a s ní spojený jídelníček, přišlo jí, že tahle jídla prostě nedávají moc smysl. Začala se ptát po známých a po doktorech, začala číst a věnovat se zdravému vaření. Opravdu vařit se ale naučila ve zlínském kulinářském centru, které tu chvíli fungovalo. Pod vedením skvělých kuchařů.

“Když jsem pak nebyla spokojená v práci, prostě jsem odešla. Když jsem se pak šla najíst sem, kde podobné bistro bylo dřív, zjistila jsem, že je zavřeno. Vytáhla jsem telefon a zavolala kamarádovi, jestli by do toho nešel se mnou. Byl zrovna v Hong Kongu, ale za pár týdnů se měl vracet a přišlo mu to jako dobrý nápad. Časem se naše cesta rozešla, ale bistro je tady pořád,” směje se Romana.

To, co je tady opravdu skvělé je to, že tu málokdy najdete stejná jídla. Romana a ostatní se snaží vymýšlet nové věci, vařit pro lidi, kteří rádi objevují nové chutě a nebaví je stereotyp.
Maličké bistro je ale po bližším prozkoumání docela formát. Občas se tu zastaví nějaký kuchař, aby tu chvíli vařil a užil si atmosféru veselého vaření v přátelské kuchyni. “Na tři měsíce tu byl Australan Jake, který je velký cestovatel a občas se tak někde zastaví a chvíli tam vaří. Naučil mě skvěle Asii, Vietnam, Japonskou kuchyni a taky kuchni Středního Východu. Je to nová inspirace, nová koření a nový směr. Byl to neuvěřitelný kuchař a hrozně se mu u nás líbilo, ani se mu od nás nechtělo.”

A kromě toho, že bistro je vegan, gluten-free a vůbec spousta dalších věcí friendly, vaří tu taky tak, aby z kuchyně neodcházelo moc zbytků. Nádobí s sebou není z plastu, zeleninu nebo ryby tu spotřebovávají pokud možno úplně celou, takže třeba vydrhnuté slupky jdou do vývaru nebo do omáček. Tohle Romanu pro změnu naučil jeden michelinský kuchař, který tu taky vařil.

No a to je tak asi všechno. Jednoduchý a čistý koncept jídla, po kterém nezůstanete v odpoledním komatu se do Zlína nádherně hodí. Ať už vaří tým Zralého bistra nebo někdo, kdo tu zrovna na chvíli hostuje, stojí za to sem zajít. Na snídani, oběd nebo si posedět na zahrádku do dvora.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’158059′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚2062‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚158059‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

 

Blog o cestování, dobrém jídle, výletech, místních farmářích, krásných místech na spaní, šikovných lidech, tvořivosti a nápadech vám přináší turistické regiony Zlínského kraje ve spolupráci s webzinem Zlin.cz a Luhacovice.cz.

 

Zobrazit fotogalerii >>