Já sám již několik let piji čaje. Pozapomněl jsem, že z bylin je dobré udělat tinkturu. Výhodou tinktury je její připravenost k použití, mám ji hotovou a nezdržuji se přípravou čaje. V lihu se nám navíc rozpustí všechny účinné látky. Některé z bylin se ve vodě nerozpouštějí. Zde si musíme také uvědomit, že tinktura je podstatně silnější než čaj a její užívání je po kapkách. Ti co jezdí do práce autem, nemusí mít strach, že nadýchají. 25 kapek si dám, hned když vstanu, do 25 – 40 minut nemám v krvi žádnou stopu po alkoholu. Naši nejlepší léčitelé pánové Jiří Janča a Josef A. Zentrich uvádějí návod, jak připravit jakoukoliv tinkturu, z jakékoliv byliny. Podle jejich návodu jsem si sám připravil několik druhů tinktur a zjistil jsem, že jejich účinek je skutečně vysoký, proto si dovolím pány citovat.
Příprava tinktur podle Jiřího Janči a Josefa A. Zentricha
Nejjednodušším způsobem výroby tinktur je následující postup:
1. Jeden hmotnostní díl drogy přelijeme 5 hmotnostními díly lihu o koncentraci nejméně 50 %.
2. Necháme 7-14 dní vyluhovat při pokojové teplotě a minimálně jednou denně protřepeme.
3. Poslední den necháme ustát a pak přefiltrujeme, nejlépe přes papírový filtr.
Obvyklá dávka tinktury činí 20-25 kapek, v některých případech až 35 kapek, které užíváme zpravidla 3x denně.
Trh je různými tinkturami přesycen. Nedoporučuji kupovat. Nemáme možnost si ověřit, že uvedené údaje jsou správné a že tinktura obsahuje věci, které má mít. Tím, že si doma připravíme tinkturu podle návodu zkušených odborníků, máme jistotu, že se budeme zbavovat zdravotních neduhů tak jak potřebujeme a nestane se nám to, co stařeček říkával v jednom vtipu. Přijde kostra k doktorovi, ten se na ni podívá a řekne: „No, to jste přišla brzo, paní!“
Slunné léto a dobré tinktury pro zdraví Vám přeje bylinkář Standa.