Koriandr z Asie: mějte o něj péči. Chutná a taky léčí

Dnes si povíme o vynikající bylině do kuchyně, která nemůže chybět v žádném jídle v Thajsku, Laosu, Barmě, Kambodži a Vietnamu. Vřele doporučuji především pro milovníky asijské kuchyně. A pozor! Tento koriandr nemá nic společného s naším koriandrem.

Spoustě zákazníků připomíná plevel zvanou vrbici, ale ani s ní nemá nic společného. Z rostliny se používají listy čerstvé v salátech, pokrájené na chleba nebo jako koření v polévkách i do hlavních jídel, u vařených jídel ho přidáváme až na závěr, aby neztratil své aroma. Koriandr má hořkou a kořeněnou chuť, která je netoxická.

Odborníci se shodují, že může být používán k léčbě otoků, akné, poruchy trávení, nadýmání a bolení břicha. Listy jsou tmavě zelené, se skvrnou kaštanové barvy v horní části listu. Vietnamský koriandr je vytrvalá rostlina, která roste nejlépe v tropických a subtropických oblastech, v teplých a vlhkých podmínkách. Může vyrůst 15 až 30 cm. V našich podmínkách se dá celoročně pěstovat jako pokojová rostlina na světlém místě, ne však na úpalu, na zimu pokud to jde, má radši chladnější místo, může chřadnout. Může se i letnit, ale raději ve stínu. V zahradnictví máme v nabídce celoročně.

Jak je to hezké, že se nám den začíná pomalu protahovat, na 3 krále bylo o krok dále, a bude to lepší a lepší.

Všechny zdraví bylinkář Standa.

--> --> --> --> -->