Jahodník obecný – Fragaria vesca

Jahodník je vytrvalá víceletá bylina, rozmnožuje se vegetativně přízemními šlahouny, které vyrůstají z úžlabí řapíkatých trojčetných listů složených z vejčitých pilovitých lístků. Šlahouny pak na mnoha místech zakořeňují, čímž vznikají nové, samostatné rostliny.

Mateřská rostlina živí šlahounem novou rostlinu tak dlouho, dokud se rostlina neuchytí, pak šlahoun uschne a rostlina se živí jako samostatný jedinec. Právě proto se jahodník velmi rychle rozrůstá do ucelených porostů. Obvykle oboupohlavní bílé květy mají pětičetný kalich s pěti korunními lístky a jsou uspořádány v řídkých vrcholičnatých květenstvích. Každý květ má větší počet přisedlých semeníků a mnoho tyčinek. Semeníky po opylení dozrávají v plody – nažky. Současně se zvětšuje květní lůžko, jež v době zrání dužnatí a červená. Vzniká tak souplodí nažek zapuštěných do povrchu červeně zbarvené dužniny neboli jahoda, jež bývá nesprávně označována jako plod.

Jahodník obecný má drobné plody a my jej známe spíše jako jahoda lesní. Jahody, které pěstujeme na zahrádce, nám dávají velké plody, ale list a kořen nemá žádné léčebné účinky na náš organismus. Listy jahodníku obsahují flavonoidy, quercitrin, třísloviny, vitamín C, silice, draslík a železo. Plody jahodníků obsahují cukry (fruktózu a glukózu), pektiny, organické kyseliny a železo.

Účinky jahodníku jsou velmi mírné a je nutné dlouhodobé užívání. Jahodník obecný rozšiřuje cévy, a tím snižuje krevní tlak. Zlepšuje hypertenzi a zpomaluje srdeční rytmus. Čaj připravený z kořenů a listů jahodníku obecného má velmi příjemné a uklidňující účinky na naše nervy a povzbuzuje organismus.

Jedna rada na závěr, cérky, jak budete kupovat jahody, nezapomeňte na šampáňo. Jahody ogarom chutnají trochu vylepšené.

Krásné letní dny přeje bylinkář Standa.