Melouny a rajčata – zdravá bude prostata

Rajče jedlé - Solanum lycopersicum a Meloun vodní - Citrullus lanatus. Máme krásné slunné léto, užíváme si dovolených a prázdnin. Tržiště a supermarkety se nám zaplnily rajčaty a melouny.

Obě tyto pochutiny nejenže jsou kulaté a vydatně chutnají, ale obě obsahují pro naše tělo velmi důležitý karotenoid zvaný Lykopen. Jedná se o jasně červené barvivo – karotenový pigment. Lykopen je nejvíce se vyskytující karotenoid v lidském těle, zároveň působí jako silný antioxidant. Ve vodě je nerozpustný. Nejvyšší koncentrace tohoto barviva naleznete mimo rajčat také ve vodních melounech, pomerančích nebo játrech.

Lykopen je jeden z nejdůležitějších potravinových karotenoidů. Je vědecky prokázáno, že u mužů, kteří konzumují deset nebo více jídel bohatých na lykopen měsíčně, se snižuje riziko rakoviny prostaty o 45%. Stravě bohaté na lykopen se také přičítá snížení rizika onemocnění rakovinou slinivky a děložního čípku. Strava bohatá na lykopen má také vliv na výskyt infarktů myokardu (srdečního svalu) – redukci o 48% v porovnání se stravou s nízkým obsahem tohoto antioxidantu. Tepelná úprava tzv. rozpečení rajčete obsah lykopenu zvyšuje. Rajče má také vysoký obsah minerálů jako je vápník, draslík, železo, fosfor a zinek. Meloun je zase bohatý na vápník, železo a draslík, kterého máme v potravě nedostatek.

A co by nám řekl stařeček na meloun? Asi toto: „z pěknej mise sa nenajíš, když na ní nic néni.“

Slunné dny přeje bylinkář Standa.