Réva vinná – Vitis vinifera

Réva vinná – Vitis vinifera – po víně není jen zpěv „Znojmo, vidím tě dvojmo“, ale víno i léčí.

Začněme trochou historie. Réva vinná je jednou z nejstarších kulturních rostlin pěstovaných člověkem. Původ kulturních odrůd není zcela jednoznačně vysvětlen. Spekuluje se sice, že vznikla šlechtěním divoké révy vinné lesní, avšak někteří autoři toto zpochybňují a její genezi odvozují od dnes již vyhynulých třetihorních druhů. V roce 2004 byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů podle historicky dochovaných pramenů, dobových kreseb a analýz vzorků úředně nejstarší exemplář révy vinné na světě. Je to tzv. „Stara trta“, kterou můžeme najít ve slovinském Mariboru na nábřeží u řeky Dravy. Její věk se odhaduje na více než 450 let.

Léčivá a nutriční hodnota révy vinné byla známá už před tisíciletími. Egypťané konzumovali révu vinnou už před šesti tisíci lety, před více než třemi tisíci lety znali víno a staré egyptské recepty dokazují, že ho používali také k léčení. Souběžně s egyptskou kulturou vína se vyvíjela kultura Sumerů a Babylóňanů. Tady je několik návodů, jak si vínem pomoci od neduhů.

Při žaludečních potížích nalijeme 1 litr vína na 100 g nakrájeného kořene křenu a 2 minuty vaříme. Necháme 10 minut ustát a scedíme, užívá se polévková lžíce před jídlem.

Pro osvěžení připravíme vinný extrakt, na dvě hrsti květů prvosenky nalijeme 1 litr bílého vína, necháme půl dne stát a scedíme. Pijeme večer jednu sklenku.

Obklad na bolesti hlavy připravíme tak, že 10g kořene kozlíku vaříme 10 minut v 1,5 decilitru bílého vína. Scedíme a máčíme obklady, které přikládáme na čelo.

Proti průjmu, na 3 hrsti sušených borůvek nalijeme 1/2 litru červeného vína s vysokým obsahem tříslovin. Nálev se vypije vlažný ve dvou dávkách po čtvrt hodině.

Proti zácpě připravíme extrakt z 1,5 decilitru vína, které se smíchá s polévkovou lžící ricinového oleje a špetky natě bazalky, vše se povaří 5 minut a scedí. Vypijeme na lačno.

Na onemocnění průdušek připravíme vinný extrakt z 1 litru bílého vína, do kterého se přidá 15 g pomerančové kůry, 30 g kořene omanu, máčí se po dobu 3 dní. Pro usnadnění odměšování hlenu se užívá 3 x denně 0,5 dc vína.

Proti chřipce svaříme ve 1/4 litru červeného vína po 1 dílu – květ černého bezu, květ lípy, květ podbělu, list jitrocele, přidáme dobromysl, truskavec, mátu peprnou. Možno osladit medem, vypít horké a ihned ulehnout. Extrakt způsobuje silné pocení.

Při nachlazení připravíme vinný odvar na podporu pocení. V 1 litru červeného vína 10 minut povaříme 50 g kořene pupavy bílé. Vypijeme skleničku horkého odvaru večer před spaním.

Stařečkova rada na bacila. 0,5 l červeného svaříme s 0,5 l rumu a co nejrychleji vypijeme. Pak se musíme potit na cizím těle celou noc, ale nesmí to být manžel nebo manželka. Stařeček tvrdil, že tuto kůru žádný bacil nepřežije.

Příjemné zážitky a zdraví s přiměřeným množstvím vína přeje bylinkář Standa.