Anona je keř, někdy i strom maximální výšky 5 metrů. Domovinu má v Latinské Americe, ale nyní roste i ve Španělsku, Portugalsku a Izraeli, odkud se k nám dováží nevzhledný plod. Ten po zakoupení necháme doma v pokojové teplotě dozrát. Zralost poznáme tím, že plod je na omak měkký. A to je ten správný moment si na něm pochutnat. Rozkrojíme jej na půl a lžící vybíráme lahodnou dužninu, plnou šťávy a pecek. Pecky nekonzumujeme, jsou ve větším množství jedovaté.
Dužnina je nejen lahodná, ale i velmi prospěšná našemu zdraví. Má vysoký obsah vitamínů A, C, E a takřka všechny B. Ve 100 gramech dužniny najdeme 289 mg draslíku, ale jen 7 mg sodíku. Tento poměr nám posílí naše srdce a pomůže být odolnější proti stresu. A to není ještě vše, co nám Anona dá. Dužnina má velmi dobrou vlákninu důležitou pro naše zažívání, dále obsahuje vápník, měď, železo, hořčík, fosfor, mangan a zinek. K tomu je malý bonus ve formě karotenů a luteinu důležitého pro naše oči.
Když při nákupu na toto ovoce narazíte, neváhejte a kupujte. Je pod názvem Cherymoya nebo Annona. Ve své domovině v Latinské Americe se používají i semena a slupka. Semena rozdrtí, smíchají z nějakým olejem a použijí proti vším. Odvar z kůže plodu jim pomáhá zmírnit zápal plic.
Příjemné prožití adventu a pohodu přeje bylinkář Standa.