Úvodem si musíme připomenout, že arašídy nepatří mezi oříšky, ale jsou to luštěniny. Podzemnice olejná patří mezi luštěniny z čeledi vikvovitých. Jde o nízkou jednoletou rostlinu, výška 30 – 50 cm se žlutými květy připomínající tvarem květ hrachu. Po odkvětu se stopky prodlužují a zavrtávají oplozený semeník asi 3 – 6 cm hluboko do půdy. Zde se vyvine tvrdý lusk, obsahující 1 – 4 semena, obalených červenofialovým osemením. Syrový burák přímo z rostliny chutná podobně jako hrášek. Podzemnice olejná je původní plodinou Jižní Ameriky, kde rostla planě, pravděpodobně v Peru, Argentině a Brazílii (zhruba před 7 600 lety). Později se rozšířila do celého světa, pěstuje se nejen na obou částech amerického kontinentu, ale i v Africe, Indii, Evropě a Číně. Čína je v současnosti největším producentem arašídů, rostlinu do země dovezli portugalští obchodníci začátkem 17. století.
V první řadě je potřebné říci, že se jedná o velmi energetickou potravinu. Ve 100 g je totiž 590 kcal, 26 g bílkovin, 47 g tuků a 16 g sacharidů. Jedná se tedy nejen o poměrně bohatý zdroj bílkovin, ale zejména potravinu s vysokým podílem tuků. Ačkoliv je tuk z větší části nenasycený, neměl by se příjem arašídů přehánět a porce by měla být spíše symbolická. Nejsou zde přítomny téměř žádné omega 3 nenasycené mastné kyseliny. A toto je zřejmě důvodem, proč arašídy u spousty lidí vyvolávají alergické reakce. Omega 6 podporují tvorbu zánětu, omega 3 záněty likvidují, ale v arašídech nejsou. Pozor si musíme dávat také na žluklé či plesnivé plody, protože je to skutečně rizikové jíst takto závadné potraviny.
S arašídy opatrně, ke zdraví potřebujeme pohyb a proto se nezapomeňte v sobotu 5.12.2015 vydat na Valašský jarmek do Valašských Klobouk. Když dožiji, nebudu chybět. Poznáte mne i podle toho, že budu v mírném množství louskat arašídy. To já na Mikuláše vždycky a rád.
Zdraví bylinkář Standa.