Augustiniánský dům – podzimní harmonie pro všechny smysly

Pokaždé, když si chceme trochu odfrknout a udělat si malou dovolenou i ve všední den, vyrážíme do Augustiniánského domu. Teď na podzim obzvlášť za skvělým jídlem a taky do wellness, protože nám sychravá mlha občas zalézá pod nehty. Voňavé bylinky, sauna a teplý zábal je odtamtud umí pěkně rychle vyhnat.

Co nás tady nikdy neomrzí je popovídat si s Rosťou Nyčem, který se tu stará o wellness a celou jeho filozofii. V létě hosty provázel Augustiniánskou zahradou 6 smyslů plnou vůní bylin, hudebních i hmatových vjemů. Spolu s hosty tu procházel parkem, zastavovali se v hudebním altánu nebo u hmatové stezky a poznávali, že něco málo pro sebe mohou udělat nejen v Augustiánu, ale i v běžném každodenním životě.

„Teď na podzim jsme se ze zahrady přesunuli dovnitř, do wellness a do saunového světa. Využíváme aspekt tepla, který je pro tělo na podzim naprosto přirozený, děláme vědomé saunování, pracujeme s parní lázní, s peelingy na odkyselení, s vůněmi bylin a aromaterapií. Využíváme med, detoxikujeme organismus a pomalu ho připravujeme na zimu,“ zamýšlí se nad podzimem v Augustiniánu Rosťa Nyč.

Jak tak sedíme na prosklené terase a v rukách nás hřeje šálek voňavé kávy, nemůžeme se ubránit tomu, abychom se zamysleli nad tím, kolik času věnujeme péči o sebe samotné, a jestli se nám občas neztrácí pod návalem denních úkolů a činností. Rosťova slova o tom, že to nejdůležitější je se párkrát za den prostě jenom zastavit a zhluboka nadechnout nás v tom jenom utvrzují.

Ve wellness nám pak Rosťa ukazuje měšce plné bylin, které se tu používají na masáže a rituály. Krásně voní a díky horké páře a olejům se jejich léčivá síla dokáže dostat do těla. Bylinky, které si do nich míchají vozí kousek odtud z Vlachovic, kde je v maličké sušírně staré více než sto let ručně suší Fryzelkovi. Ale o těch snad někdy příště.

Stejně, jako se za okny zahrada pomalu balí do barevného podzimního kabátu, mění se v Augustiniánu nejenom wellness rituály a procedury, ale také jídelníček, kam přibylo několik sezónních specialit. Mezi nimi třeba dýňové velouté s kachní kroketou a crème fraîche nebo kozí sýr v mrkvovém pyré s lučním medem a chilli s karamelizovanými hruškami a vlašskými ořechy.

Teď na podzim se Augustinián chystá zapojit do Maurerova Grand Restaurant Festivalu. Podzimní menu pro tuto příležitost vyšperkují zvěřinou nebo kaštanovým krémem. A my jim budeme poctivě držet palce. Za prvé proto, že je místní jídlo opravdovou delikatesou, kterou byste si neměli nechat ujít, a za druhé proto, že je Augustinián místo, kde spolu všechno nádherně ladí. Příroda, architektura, historie, lidé, lázně i jídlo.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’158098′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚1746‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚158098‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

 

Blog o cestování, dobrém jídle, výletech, místních farmářích, krásných místech na spaní, šikovných lidech, tvořivosti a nápadech vám přináší turistické regiony Zlínského kraje ve spolupráci s webzinem Zlin.cz a Luhacovice.cz.

 

Zobrazit fotogalerii >>