Nenechejte si ujít degustační menu respektované maďarské šéfkuchařky Eszter Palágyi, která připraví v sobotu 5. října Michelinskou galavečeři a o den později Michelinský oběd v restauraci Vyhlídka. Obě menu jsou mimořádnou příležitostí zakusit zážitkovou maďarskou gastronomii v její vrcholné formě a snoubenou s vyhlášenými maďarskými víny.
„Eszter Palágyi je velmi vytížená a mimo svou restauraci Costes prakticky nehostuje. O to víc nás těší, že přijala pozvání a my můžeme její nevšední talent přiblížit také v České republice. V době, kdy restauracím vládnou převážně muži, je teprve 32letá maďarská šéfkuchařka v gastronomickém světě skutečnou raritou,“ láká ředitel Karlovského gastrofestivalu Tomáš Blabla.
Sama Eszter Palágyi o sobě s nadsázkou prohlašuje, že po mluvení a chození bylo vaření hned třetí dovedností, kterou si v životě osvojila. A nutno dodat, že ji pílí a trpělivostí přivedla až k hvězdné dokonalosti. Hned po škole zamířila na stáže v nejlepších podnicích v Anglii, Francii a Německu, čtrnáct let sbírala zkušenosti a po návratu teď slaví jeden triumf za druhým. „Nejenže opakovaně obhajuje michelinskou hvězdu, ale „svou“ restauraci Costes přivedla již třikrát za sebou k prvnímu místu v TOP 10 restaurací Maďarska a třikrát za sebou v letech 2016 až 2018 byla také vyhlášena jako Chef of the year v Maďarsku,“ dodává Tomáš Blabla.
V seznamu osobností, od nichž se usměvavá Maďarka učila, se skví i jméno francouzského „šéfkuchaře století“ Joëla Robuchona. Právě Francie ji oslovila natolik, že její vlivy prolíná na národní maďarské kuchyně. „Ve Francii jsem se poučila o čisté eleganci a komplexních chutích, což od té doby využívám při vymýšlení a vaření svých jídel. Vždy používám maďarské sezónní suroviny a tradiční metody úpravy, které zachovávají jejich charakteristickou chuť,“ popisuje šéfkuchařka, k jejímž nejoblíbenějším surovinám patří lanýže a zvěřina.
Na ty ve Velkých Karlovicích samozřejmě také dojde. Hlavním chodem sobotní galavečeře bude zvěřina se švestkovými noky a růžičkovou kapustou, mezichodem pak pstruh s kukuřicí a lanýžem. Těšit se ale můžete i na další lahůdky, mezi nimiž jistě zaujme dezert Somlói Galuska (maďarská čokoláda s ořechy, rumem a rozinkami) nebo vyhlášená maďarská mangalica.
Více o menu Eszter Palágyi ve Spa hotelu Lanterna
Vpředvečer gastrofestivalového víkendu, v pátek 4. října, se ještě ve Spa hotelu Lanterna uskuteční zahajovací galavečeře v podání místního týmu vedeného šéfkuchařem Josefem Tydlačkou. Menu bude snoubeno s prestižní značkou šampaňského G.H.Mumm.
Fotogalerie
run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’164079′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚2455‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚164079‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>