Kanapky na milion způsobů. Silvestr přichází

Zdroj: pochutnejsi
Poslední večírek v roce si žádá nevšední zážitky. Nejlepší víno, nejvychytanější drinky, nejpreciznější delikatesy. Pokud slyšíte zvony, tak to právě odzvání chlebíčkům a na kolečka nakrájeným klobásám. Buďte proto kreativní a připravte na Silvestra plejádu těch nejskvělejších chutí.

Jsou moderní, jsou zajímavé, jsou chuťově vynikající, a navíc i moc pěkně vypadají. Řeč je o kanapkách, moderních jednohubkách, které miluje každý. Proč? Jsou malé, snadno se jí a také existuje asi tak milion variací na jejich přípravu. A co bude zaručeně frčet letos? Vše, co je založeno na kvalitě a čerstvosti. Samozřejmě s notnou dávkou originality.

Připravit si můžete například okurkové jednohubky. Salátovou okurku nakájíte na špalíky a lehce vydlabete střed. Vzniknou malé mističky, které plníte uzeným lososem, troškou cream fresh a snítkem kopru. Dochutíte pepřem.

Dámy potěší mini caprese. Jak na to? Na jednotlivá párátka se vždy napíchne cherry rajčátko, lístek čerstvé bazalky a malá mozzarella. Celé dílko se lehce posolí a zakápne balzamikovým octem.

Klasikou, která nikdy nezklame, jsou kaviárové kanapky. Bagetu nakrájíte na plátky, namažete kvalitním čerstvým máslem a na něj dáte kuličky kaviáru. Nic víc, nic míň. Ale chuťové buňky budou plesat.

Variací na kanapky je nespočet. Vždy je zapotřebí kvalitní pečivo, nejlépe čerstvé francouzské bagety. Kdo si je umí upéct doma, bude za krále všech večírků. Dále jsou třeba chutné a v případě silvestrovské party i luxusní ingredience. Neměla by chybět sušená šunka, ať už si zvolíte italské prosciutto nebo španělský jamon, nešlápnete vedle. Kdo potřebuje klobásu, jak je libo. Ale určitě sáhněte po kvalitní čabajce nebo třeba španělském fuetu.

Dále určitě potřebujete kvalitní sýry. „Sýr je základ každého bufetu. Můžete zvolit uleželé goudy, sýry s příchutěmi, například s chilli, bazalkou nebo sušenými rajčaty. Poslední dobou je velice oblíbený sýr s lanýži. A pak samozřejmě nesmíte opomenout sýry s modrou plísní, které jsou vynikající v kombinaci s ovocem a červeným vínem,“ radil sýrař Martin Svačinka.

Letošní novinkou, se kterou se dá sklízet jeden úspěch za druhým, je pastrami, neboli nakládané a následně uzené hovězí maso. Nahradí krásně tradiční české uzené.

Nezbytnou surovinou pro studenou kuchyň je uzený losos, kaviár a samostatnou kapitolou je tradiční japonské sushi. V kuchyni by neměla chybět křepelčí vajíčka, sýr typu lučina a spousta ovoce e zeleniny.

Jak připravuje kanapky špičkový šéfkuchař Roman Paulus se dozvíte na Štamgast&Gurmán.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x