Zdejší kuchaři pro lanýže o víkendu osobně odjeli na trhy do italského Piemontu, nejvyhlášenější lanýžové oblasti na světě. „Chceme mít záruku čerstvosti a původu, proto nespoléháme na obchodníky a zprostředkovatele, jezdíme si raději pro lanýže sami. Kvalita a čerstvost je zásadní. Lanýže vydrží jen pár dnů, pak postupně vysychají a ztrácí na kvalitě,“ popisuje šéfkuchař Bistrotéky Valachy Lukáš Strnad.
Ve středu kuchaři i s cenným nákladem vyrazí na cestu zpět do Zlína, další den už se budou servírovat hostům a to ve stylu, jakým si je běžně užívají sami Italové. „Hosté si mohou pochutnat kdykoli během dne a zpestřit si strouhaným bílým lanýžem vajíčka ke snídani, risotto k obědu nebo vybranou specialitu k večeři. Obsluha poradí, k jakému pokrmu se dají kombinovat. Osobně doporučuji ochutnat je na míchaných vajíčcích nebo třeba s naším lanýžovým tatarákem,“ dodává šéfkuchař.
Bílý lanýž se do jídla přidává syrový a to tak, že se strouhá přímo před zraky hosta na talíř speciálním struhadlem na tenké plátky v množství 3 až 4 gramy na pokrm. I přes vyšší cenu si nachází stále více oddaných fanoušků, kteří si tuto delikatesu rádi dopřejí alespoň jednou za rok.
Více o bílých lanýžích v Bistrotéce Valachy
Víte, že…
…zatímco černé lanýže dnes naleznete v nabídce restaurací již běžně, bílé lanýže jsou stále raritou. Jsou totiž několikanásobně dražší a navíc i těžko dosažitelné: nelze je pěstovat, vyskytují se jen na několika místech na světě (nejvyhlášenější je italská oblast Piemont) a rostou pod zemí, takže se dají najít jen díky cvičeným psům či prasatům. To vše stupňuje jejich cenu, která se podle úrody v daném roce pohybuje až kolem 120 tisíc korun na kilogram.