Tip na víkend: čtyři druhy tataráku a pivní speciály v Bistrotéce Valachy

ZLÍN - Taky milujete tatarák? Pak se určitě zastavte od pátku 3. do neděle 5. září v Bistrotéce Valachy ve zlínském Obchodním domě na speciální víkendovou nabídku. Ochutnáte hned čtyři druhy této oblíbené speciality a k ní vybraná vína nebo piva.

„Přijďte ochutnat, věříme, že budete překvapeni, jak dobře mohou v tataráku chutnat jiné suroviny, než jste nejen v naší restauraci zvyklí. Chuť tataráků podtrhnou vína speciálně vybraná k jednotlivým chodům. A zajímavostí budou jistě i pivní speciály. Jako sladkou tečku doporučuji nové dezerty od našich cukrářek,“ láká šéfkuchař Bistrotéky Valachy Lukáš Strnad.

Na co se můžete těšit?

  • Hovězí tatarák se sušeným tuňákem, sójovou omáčkou, nakládaným zázvorem a wasabi majonézou
  • Tatarák z vařených krevet s avokádem, červeným rybízem a koriandrem, naše bageta
  • Tatarák z kachních prsou s vařenými kachními srdíčky, chilli a mátou, vánočka s perníkem
  • Telecí tatarák s uzenou paprikou a kvašenými rajčaty, křenový chléb

Všechny tataráky si můžete vychutnat jak v hlavní bistro restauraci ve druhém podlaží, kde budou párovány s víny, tak i v Baru 1931 a na jeho venkovní zahrádce s pivními drinky a speciály – ochutnáte třeba Lucky Bastard India 15° IPA, Pivovar Matuška 15°Raptor IPA nebo oblíbenou Nachmelenou opici 12°Sun Apa, samozřejmě i klasiku – čepovanou Plzeň.

Nabídka „Pivo a tatarák“ platí v pátek 3. září od 14:30, v sobotu 4. a neděli 5. září od 11:30 do vyprodání.

Více o akci Pivo a tatarák.

Víte, že……

…tatarský biftek spatřil světlo světa na přelomu 19. a 20. století v Paříži. Tehdejší Pařížané si zamilovali syrové maso smíchané s kapary, cibulí, vaječným žloutkem a později i s dijonskou hořčicí. Svůj dnešní název ovšem pokrm získal až po přidání další ingredience – tatarské omáčky.

…tradičně se tatarák připravuje z co nejkvalitnějšího hovězího masa, nejlépe mladé svíčkové, které se najemno naškrábe ostrým nožem. Zpravidla se servíruje s nakrájenou cibulí, solí, pepřem, worcestrovou omáčkou, případně syrovým žloutkem.

…v tuzemských restauracích se tatarák podává zpravidla na topince potřené česnekem. Čím dál častěji se ale objevují i jiné přílohy. Můžete je vyzkoušet právě při víkendové akci v Bistrotéce Valachy a přiobjednat si k tataráku hranolky smažené v hovězím loji.