Pavla Stoklasová pracuje jako cukrářka a pekařka v Resortu Valachy Velké Karlovice. Pečení a smysl pro všechno sladké se u ní v rodině předávalo z generace na generaci. Dědeček se tomuto řemeslu věnoval profesionálně jako cukrář a třeba slavné frgály, typické valašské koláče, se Pavla naučila od své babičky. A stejně dobře umí také tradičního velikonočního beránka.
„Týden před svátky u nás vrcholí přípravy na pečení beránků. Zjistila jsem, že nejvhodnějším dnem pro pečení je středa. Pokud se tímto doporučením budete řídit, vydrží vám beránek vláčný a chutný až do Velikonočního pondělí,“ prozrazuje Pavla Stoklasová.
Hned ovšem zdůrazňuje, že alfou a omegou úspěchu jsou kvalitní suroviny a perfektně vymazaná a vysypaná forma. „Nepoužívám horkovzdušnou troubu. Peču v klasické s ohřevem shora i zespodu, a to asi hodinu na 155 °C,“ dodává pekařka a cukrářka v jednom a připomíná starou osvědčenou radu: „Nespěchejte s vyklápěním beránka a z formy ho osvoboďte až ve chvíli, kdy bude zcela vychladlý, jen tak se vám nepoláme,“ dodává Stoklasová.
Recept na velikonočního beránka podle Pavly Stoklasové:
Suroviny pro přípravu těsta: 250 g cukru krystal, 300 g polohrubé mouky, 5 vajec, 50 ml oleje, 40 g rozinek, 40 g vlašských ořechů, 40 g hořké čokolády, 1 citron, 20 g prášku do pečiva, 50 ml vlažné vody
Na vymazání a vysypání formy: 50 g Hery, 50 g polohrubé mouky
Na polevu: 500 g fondánu, 1 bílek, šťáva z 1 citronu
Postup:
1. Vajíčka rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. V misce přidáme ke žloutkům cukr, společně je vyšleháme do pěny, přidáme olej, opět důkladně vyšleháme a na závěr přidáme vlažnou vodu.
2. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhé pěny.
3. Mouku s kypřicím práškem prosejeme přes síto do druhé misky a přimícháme zbylé suroviny – mouku, rozinky, nasekané ořechy a čokoládu, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, k tomu vyšlehanou pěnu z bílků.
4. Vše spojíme do jednoho těsta, které důkladně vypracujeme, ideálně s použitím kuchyňského robota.
5. Formu vymažeme Herou a vysypeme moukou, nalijeme do ní těsto (zhruba do výšky dvou třetin formy, protože při pečení ještě nabyde) a vložíme do trouby. Pečeme shora i zespodu 55 až 60 minut na 155 °C. Po upečení necháme formu i těsto vychladnout, teprve poté opatrně vyklopíme.
6. Pro zdobení vytvoříme polevu z bílku, fondánu a citronové šťávy. Cukrářským zdobítkem tvoříme na pečivu kudrlinky, na oči použijeme dva kousky čokolády. Po zatvrdnutí polevy dozdobíme mašličkou kolem krku.
7. Hotového beránka můžeme přelít čokoládovou polevou nebo fondánem. Já osobně zdobím nejraději polevou připravenou z bílků utřených s fondánem, která umožní, nejlépe s pomocí cukrářského kornoutu, vytvořit dokonalé ovčí kudrlinky.
3 osvědčené rady Pavly Stoklasové:
Nepodceňte prosátí mouky před přípravou těsta, zbavíte ho hrudek, bude jemnější a kypřejší.
Vyberte tu nejkvalitnější čokoládu s nejvyšším podílem kakaa, která dodá moučníku tu nejlepší chuť.
Ořechy nasekejte těsně před přípravou těsta, díky tomu zůstane beránek dlouho voňavý.