14|15 BAŤŮV INSTITUT zveřejnil program na duben Novinky z galerie, muzea a knihovny

14I 15 Baťův institut
Foto: 14I 15 Baťův institut
ZLÍN - Tvořivé dílny pro děti, zajímavé články, podcasty nebo třeba cyklus Okem kurátora, to vše a mnohem víc nabízí 14|15 BAŤŮV INSTITUT pro všechny milovníky kultury. Ať už vás zajímá program Muzea jihovýchodní Moravy, Krajské knihovny Františka Bartoše nebo Krajské galerie výtvarného umění. Galerie si navíc připomíná 130 let od narození architekta Františka Lýdie Gahury, jehož jméno je spjato s meziválečným Zlínem i firmou Baťa.

Vstupujeme do dubna s novým programem. Jsou tu další díly podcastu knihovny, nová videa z muzea nebo první letošní číslo čtvrtletníku galerie PZ 1/2021. Stejně tak vrcholí přípravy otevření sezóny na hradě Malenovice, kde jsou připraveny nové výstavy. Novinek je ale mnohem více.“, řekla v úvodu Petra Kubíková, ředitelka 14|15 Baťova institutu, p.o..

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně přidává v rámci online programu nové tvořivé dílny. Aktuální dubnová dílna pro děti se věnuje výrobě vlajky ve tvaru kapra „Koinobori“. Děti si mohou podle video návodu vytvořit svůj vlastní originál a pochlubit se jím v rámci vyhlášené soutěže muzea. Ve zmíněném cyklu článků byl jedním z nejzajímavějších z pohledu vážnosti a aktuálnosti tématu článek zoologa muzea RNDr. Dušana Trávníčka o problematice ochrany řeky Bečvy. Muzeum se těší na snad již brzké znovuotevření, které umožní představit všechny přichystané výstavy jak v muzeu, tak na hradě Malenovice či v Muzeu luhačovického Zálesí.

Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně zaujala už v březnu spuštěním podcastu Na vlně. Do zatím posledního dílu přijaly pozvání Jana Juzová a Iveta Růžičková, lokální podnikatelky provozující své firmy s respektem a láskou k životnímu prostředí a přírodě. Následujícím hostem, na kterého se posluchači mohou těšit, je Mgr. David Valůšek, ředitel Státního okresního archivu Zlín. Podcasty, proběhlé i plánované, sledujte zde. Z programu knihovny upozorníme ještě na novou výstavku Komenského timeline, kterou najdou zájemci na platformě v oknech kavárny v 15. budově. Výstavka přibližuje na plakátech klíčové okamžiky života jednoho z největších českých myslitelů, filosofů a spisovatelů a k vidění je až do 30. dubna.

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně nadále pracuje s divácky oblíbenými formáty pro dospělé i dětské příznivce. Ať už jde o cykly Okem kurátora, Zajímavosti z depozitáře nebo online formáty pro děti. S jarem přišlo i první letošní číslo galerijního časopisu Prostor Zlín. Na obálku bylo zvoleno dílo Pohorská cesta u Daňkovic Jana Honsy, v souvislosti s posunutou výstavou v galerii, která zde měla být aktuálně k vidění. Tématem vydání je prostor pro umění. Galerie mimo jiné připomíná 130 let od narození architekta Františka Lýdie Gahury, jehož jméno je spjato s meziválečným Zlínem i firmou Baťa. Prostor Zlín 1/2021 si mohou zájemci objednat domů, včetně možnosti předplatného časopisu.

„Stále věříme, že se kultura brzy otevře veřejnosti a na návštěvníky se velmi těšíme. Výstavy a program pilně připravujeme a doufáme, že již brzy naše prostory zase ožijí. Doporučuji všem sledovat náš web a facebook, kde uveřejňujeme průběžně novinky, soutěže a snad již brzy i oznámení o znovuotevření. “ uzavřela komentář s optimistickým výhledem Petra Kubíková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x