Po 50 letech začala luhačovická Vila pod lipami sloužit opět svému původnímu účelu

LUHAČOVICE - Návštěvníkům Luhačovic a lázeňským hostům začala v červnu opět sloužit věhlasná Vila pod lipami. Ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová agentuře Mediafax v úterý oznámila, že přes půl století sloužila jako sídlo místního muzea. Po rozsáhlé rekonstrukci vrátily Lázně L...

LUHAČOVICE – Návštěvníkům Luhačovic a lázeňským hostům začala v červnu opět sloužit věhlasná Vila pod lipami. Ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová agentuře Mediafax v úterý oznámila, že přes půl století sloužila jako sídlo místního muzea.

Po rozsáhlé rekonstrukci vrátily Lázně Luhačovice vile původní podobu i ubytovací účel. Obnova si vyžádala investici asi 15 milionů korun a byla prováděna velmi citlivě pod dohledem pracovníků památkové péče. Eteriér zůstal beze změn, interiér však doznal nové dispoziční řešení, které zahrnuje devět dvoulůžkových pokojů. V přízemí jsou čtyři pokoje s předsíní a koupelnou a v patře pět pokojů. Všechny jsou zařízeny stylovým nábytkem, k současnému standardu patří televize, telefon, připojení k internetu, zabudovaná malá lednice a varná konvice.

Vila pod lipami stojí na místě původního Slanovodského mlýna z roku 1699. Ten v roce 1883 přestavěl lázeňský správce a stavební mistr Václav Pirchan na obytný dům. Bydlel v něm také zakladatel Akciové společnosti lázní Luhačovických a první ředitel František Veselý se svou druhou ženou Marií Calmou. Ta se zde seznámila se skladatelem Leošem Janáčkem, který se v Luhačovicích často léčil, a právě ona mu následně pomohla otevřít vytouženou cestu do pražských a evropských hudebních síní.

Více než půl století – od roku 1943 do roku 2005 – ve vile sídlilo Muzeum Luhačovického Zálesí. To se přestěhovalo do Městského domu kultury Elektra, kde v červenci 2007 otevřelo svou novou expozici. Rekonstrukce vily pak byla zahájena v polovině září 2009.

Vila s bohatou historickou pamětí je kulturní památkou zapsanou v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek ČR a je i součástí souboru staveb nominovaných na zapsání do seznamu UNESCO. Je příkladem architektury takzvaného alpského stylu konce 19. století.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x