Na návštěvníky zlínské zoo čeká i nové mládě žirafy

ZLÍN - V Zoo Zlín se narodilo už desáté mládě žirafy Rothschildovy. Po několika týdnech strávených ve vnitřní ubikaci se mládě už vydalo na své první procházky, a tak ho návštěvníci mohou obdivovat i ve venkovním výběhu, řekla agentuře Mediafax mluvčí zoo Romana Bujáčková. Sameček dostal jméno Balagun, což v ...

ZLÍN – V Zoo Zlín se narodilo už desáté mládě žirafy Rothschildovy. Po několika týdnech strávených ve vnitřní ubikaci se mládě už vydalo na své první procházky, a tak ho návštěvníci mohou obdivovat i ve venkovním výběhu, řekla agentuře Mediafax mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Sameček dostal jméno Balagun, což v překladu znamená generál. Mládě na svět přivedla třináctiletá samice Kamila, pro kterou je Balagun již šesté mládě.

Žirafí sameček se narodil během jedné květnové noci a po narození měřil kolem 170 centimetrů. Ošetřovatelé jeho váhu odhadli na 60 kilogramů.

Dospělá žirafa denně spořádá kolem 60 kilogramů potravy. Ve zlínské zoo si žirafy pochutnají na vojtěškovém a obyčejném seně, jablkách, mrkvi, řepě, zelí a granulované směsi. Aby byla uspokojena jejich věčná potřeba něco okusovat a olizovat, dostávají větve listnatých stromů, které kompletně zbaví listí i kůry.

Ve zlínské zoo chovají žirafy Rothschildovy od září roku 1998. První mládě přišlo na svět v roce 2001. Z deseti mláďat narozených v Zoo Zlín bylo pět samečků a pět samiček.

Mláďata žiraf ve zlínské zoo nezůstávají natrvalo. Zhruba kolem druhého roku zoo opouštějí a v rámci výměnných chovatelských programů najdou svůj nový domov v evropské nebo světové zoo. Zlínské žirafy tak mohou obdivovat návštěvníci zoologických zahrad v Itálii, Portugalsku, Nizozemí a dokonce i v Číně.

Žirafa Rothschildova, která je původem z Ugandy, patří k nejvzácnějším. Ve volné přírodě se vyskytuje pouze 200 jedinců a poddruh je tak bezprostředně ohrožen vyhubením. Všechny v zajetí chované žirafy jsou zahrnuty do Evropského záchovného programu. Díky spolupráci ochranářských skupin a zoologických zahrad držet jejich stavy v zajetí na uspokojivém počtu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x