Doplněno: Zlínská koalice podepsala koaliční smlouvu

ZLÍN - (Zprávu jsme rozšířili o další informace ve 4. odstavci)

Politické subjekty, které se po komunálních volbách rozhodly utvořit koalici, podepsaly v úterý v Baťově vile ve Zlíně koaliční smlouvu. Agentuře Mediafax to řekla jejich mluvčí Monika Vývodová.

Ve volbách zvítězila TOP 09 a Starostové a Nezávislí ve Zlíně a koalici utvořili vítězové s hnutím M.O.R. – Za morální očistu radnice, Zlínským hnutím nezávislých, Věcmi veřejnými a s KDU-ČSL. Nová koalice obsadí v novém zastupitelstvu 25 z 41 křesel.

Koaliční partneři se mimo jiné dohodli na poměrném zastoupení v Radě města Zlína. TOP 09 a Starostové a Nezávislí v ní obsadí pět míst, M.O.R. tři pozice a KDU-ČSL, Zlínské hnutí nezávislých a Věci veřejné pak získaly po jednom mandátu. Primátorem se stane chirurg Miroslav Adámek z vítězné strany.

Statutárním náměstkem primátora se stane Eva Štauderová (M.O.R.), dalšími náměstky pak budou Ondřej Běták (Starostové a Nezávislí ve Zlíně), Miroslav Kašný (KDU-ČSL), Bedřich Landsfeld (M.O.R.) a Alena Zubalíková (TOP 09). Městskou radu ještě doplní za koalici TOP 09 a Starosty a Nezávislé Aleš Dufek a Vojtěch Jelínek, za hnutí M.O.R. Pavel Jungmann, za Zlínské hnutí nezávislých Karel Markytán a za Věci veřejné Jiří Viktorín.

S programovou shodou podle Adámka žádný problém nebyl. „Na všem jsme se dohodli bez komplikací,“ poznamenal Adámek. Vznik koalice by měl být postaven na několika zásadách. „Je to co nejširší transparentnost, omezení korupčních příležitostí, preference města šetrného k životnímu prostředí a podporující zdravý životní styl jeho občanů, omezení byrokracie a regulace, podpora celoživotního vzdělávání, prostředí pro podnikání a aktivitu občanů, podpora odpovědného přístupu města k sociálním potřebám všech občanů a rovné šance pro všechny lidi, rozvoj občanské společnosti a neziskového sektoru,“ upřesnil před časem Adámek.

V opozici skončí ČSSD, ODS a KSČM. V zastupitelstvu měla být původně za ODS dosavadní primátorka Irena Ondrová, na post ale rezignovala a v zastupitelstvu ji nahradí Ondřej Andrys.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x