Památné stromy ve Valašském Meziříčí se dočkaly ošetření

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Celkem tři památné stromy nechala ošetřit valašskomeziříčská radnice v lokalitě Helštýn. Agentuře Mediafax to sdělila Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice.

Nutonost odborného ošetření památných stromů vyplynula z kontroly provedené loni na podzim. Původně měly být stromy ošetřeny už koncem loňského roku, kvůli mrazivému počasí a sněhové přikrývce to však nebylo možné.

Kontrola památných stromů navíc odhalila nutnost zásahu u čtyř starých líp. Ošetření se ale nakonec dočkaly jen tři stromy. „Z důvodu omezených finančních prostředků jsme objednali u specializované arboristické firmy ošetření pouze tří lip s tím, že čtvrté se dostane péče až v případě schválení dotačního Programu péče o krajinu Ministerstva životního prostředí ČR,“ vysvětlila referentka ochrany přírody a krajiny místní radnice Jitka Táborská.

Ošetření lip spočívalo převážně v odstranění jmelí, ořezu suchých větví, zařezání pahýlů větví ve vrcholové části koruny či výměny starých popruhových vazeb zajišťujících statiku stromu. „Původní kovové vazby musely být ponechány u jedné z lip, a to z důvodu posílení statického zajištění terminálů koruny,“ doplnila referentka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x