Ve Vsetíně začíná festival Literární jaro

VSETÍN - Ve Vsetíně startuje ve čtvrtek druhý ročník festivalu Literární jaro. Agentuře Mediafax to řekla mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová.

Festival zahájí v 18 hodin v sále Masarykovy veřejné knihovny Pavel Kotrla. Ukázky ze svého románu Na krásné modré Dřevnici přečte zlínský spisovatel Antonín Bajaja, který získal v roce 2010 Státní cenu za literaturu. V programu s následnou besedou a autogramiádou se dále představí cimbalistka Zuzana Lapčíková a vystoupení doplní kromě budovatelských písní z 50. let i ukázka z filmu Federica Felliniho Amarcord.

Myšlenka uspořádat literární festival vznikla na vsetínském Masarykově gymnáziu už v roce 2009. Projektu se ujala tamní češtinářka Eva Zdráhalová za podpory spisovatele Antonína Bajaji, poradce Romana Plačka a tehdejší místostarostky města Ivety Táborské (ODS). Festival spatřil světlo světa poprvé loni, a to i díky spolupráci s ředitelkou Masarykovy veřejné knihovny Vsetín Helenou Gajduškovou. Studenti i veřejnost během prvního festivalového ročníku přivítali osobnosti českého literárního nebe, do Vsetína přijeli Ivan Klíma, Jiří Dědeček, Bohuslav Matyáš, Michal Viewegh a Martin Reiner.

Hosty letošního ročníku budou například Irena Dousková, Tereza Boučková, Josef Holcman či Tereza Brdečková. Festival potrvá celý březen.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x