Místo protihlukové stěny nechá valašskomeziříčský úřad vyměnit v jednom domě v Palackého ulici okna

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Majiteli jednoho rodinného domu v Palackého ulici ve Valašském Meziříčí nechá radnice vyměnit kvůli zvýšené míře hluku z ulice okna. Původně se tu přitom uvažovalo o vybudování protihlukové stěny, o levnější variantě rozhodli ve čtvrtek valašskomeziříčští zastupitelé.

Obyvatelé Palackého ulice si v posledních měsících často stěžovali na nadměrný hluk, ulice se totiž po vybudování kruhového objezdu stala velmi frekventovanou. Radnice nechala míru hluku posoudit krajskými hygieniky. Ti zjistili, že limit byl prokazatelně překročen pouze u jednoho rodinného domu. Zvuk se tam totiž odrážel od provozovny na výrobu kávy.

„Řešili jsme dvě možnosti, a to vybudování protihlukové stěny či výměny oken,“ konstatoval vedoucí odboru komunálních služeb Václav Chajdrna. Náklady na stavbu protihlukové stěny by se pohybovaly ve výši 250 tisíc korun. „Studie vybudování protihlukové stěny připomínkovala Krajská hygienická stanice Vsetín, která upozornila, že i přes vynaložené náklady by nemuselo dojít k požadovanému snížení hluku,“ řekl vedoucí odboru.

Město tak začalo pracovat s variantou výměny oken. Krajská hygienická stanice Vsetín poukázala na základě hlukového posouzení na nutnost použití určitého typu oken. „Radnice již nechala vypracovat předběžnou nabídku. V rozpočtu tedy počítáme s částkou přibližně 20 tisíc korun,“ dodal starosta města Jiří Částečka (ODS).

Zastupitelé na čtvrtečním jednání schválili uzavření budoucí darovací smlouvy s vlastníkem nemovitosti na výměnu tří kusů plastových oken.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x