Etnolog z Rožnova pod Radhoštěm získal cenu EU

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Prestižní Cenu Evropské unie pro kulturní dědictví Europa nostra awards 2011získala v letošním roce dvousvazková publikace Dřevěné kostely a zvonice, jejímiž autory jsou Jiří Langer z Rožnova pod Radhoštěm a Karel Kuča. Agentuře Mediafax to řekl mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

Ocenění si oba autoři převezmou v červnu v nizozemském Amsterodamu.

Publikace Dřevěné kostely a zvonice představuje dřevěnou sakrální lidovou architekturu z celé Evropy, od severního pobřeží po Balkán, od Británie po Ural. Jiří Langer a Karel Kuča na zpracování všech podkladů a psaní knihy pracovali více než pět let.

„V celé knize jde především o nacházení architektonických kulturních souvislostí. Co nás velmi těší, je fakt, že Dřevěné kostely a zvonice mají šanci na přeložení do angličtiny. V tom případě by naše dílo mohlo sloužit mnohem většímu množství lidí ke studiu i poznání dřevěné sakrální architektury a stavebních vlivů a souvislostí v celé Evropě,“ konstatoval jeden z autorů, Jiří Langer.

Dvousvazková kniha Dřevěné kostely a zvonice obsahuje více než 2000 fotografií, oba díly mají dohromady přes 1000 stran.

Jiří Langer náleží k předním osobnostem české etnologie, je uznávaným odborníkem v oblasti lidového stavitelství Evropy, dlouhodobě se zabývá problematikou muzeí v přírodě. Česká národopisná společnost jej jmenovala svým čestným členem. V 60. a na počátku 70. let 20. století působil na Slovensku, kde mimo jiné stál u zrodu muzea v přírodě v Zuberci. Od roku 1971 trvale žije v Rožnově pod Radhoštěm. V posledních letech se čtenářská veřejnost mohla seznámit nejen s jeho odbornými publikacemi (Evropská muzea v přírodě, Lidové stavby v Evropě), ale i s jeho ilustrátorskou tvorbou (knihy Devatero kvítí a Prostřený stůl Rožnovanů).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x