Zlínská zoo odchovala šest mláďat kapybary, největšího hlodavce na světě

ZLÍN - Zoo Zlín představila v pondělí šestici mláďat největšího hlodavce na světě, kapybary. Pět tříměsíčních samečků opustí ve středu zlínskou zoo a zamíří do Holandska, agentuře Mediafax to uvedl zoolog Pavel Shromáždil.

Dvě z mláďat měla velmi komplikovaný start do života, po porodu totiž přišla o svou matku. Za dva týdny po smutné události ale porodila další samice čtyři mláďata, a přestože sama byla v minulosti uměle odchovaná, přijala za své i dva sirotky své sestry.

„Tím je tento odchov opravdu cenný a zajímavý. Mnohem častěji se stává, že uměle odchovaná zvířata nejsou schopna se sama o své potomky postarat. To ovšem není příklad naší mladé kapybaří samice, která si ke svým vlastním čtyřčatům adoptovala ještě dvojici dalších mláďat. A jejich odchov zvládla s mírnou pomocí ošetřovatelek vskutku výborně. Kvůli chladnému zimnímu počasí jsme ale museli mít mláďata v chovatelském zázemí, návštěvníci tak neměli možnost si tato zajímavá a atraktivní mláďata prohlédnout,“ podotkl Shromáždil.

Pět mláďat poputuje ve středu do holandské zoo, ve Zlíně tak zůstane jedna malá samička. Zlínská zoo chová kapybary od 80. let.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x