V Kroměříži se chystá zdražení jízdného MHD

KROMĚŘÍŽ - Za lístky na MHD v Kroměříži lidé zaplatí více než doposud. Agentuře Mediafax to oznámil mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna.

Radnice totiž chystá od 3. dubna změnit tarifní podmínky pro přepravu v městské hromadné dopravě. Cestující nově zaplatí při platbě kartou za základní jízdné namísto současných šesti osm korun a v případě platby v hotovosti u řidiče 13 korun, zatímco doposud to byla desetikoruna.

„O úpravě cen MHD se v Kroměříži debatovalo již delší dobu, a to zejména v souvislosti se ztrátovým provozem této veřejné služby. Ceny jízdného se neměnily od roku 2005. Od té doby jsme prošli ekonomickou krizí, zažili jsme opakované zvyšování cen pohonných hmot, růst inflace i dopad dalších ekonomických faktorů, které se negativně projevily nejen na provozu MHD. Ani na jeden aspekt jsme v minulosti nereagovali ve snaze vyjít vstříc uživatelům městské dopravy,“ řekla starostka Daniela Hebnarová (ODS).

Podle starostky náklady na provoz MHD v Kroměříži vykazují roční ztrátu sedm milionů korun. „Jsme si vědomi, že provoz MHD jako veřejné služby bude vždy ztrátový, avšak naší povinností je najít hranici, aby byla ztráta co nejmenší a přitom služba pro občany zůstala co nejvíce dostupná. V tomto ohledu i po úpravě cen patří naše jízdné k nejnižším v okolí,“ doplnila starostka.

Podle odhadu Kroměřížských technických služeb, které městskou hromadnou dopravu v Kroměříži provozují, by se ztráta provozu MHD po úpravě cen měla ročně snížit asi o 1,3 milionu korun.

Nové tarifní podmínky zahrnují i některé další změny. Zlevněné jízdné pro děti od 6 do 15 let bude činit čtyři koruny, nebo šest korun při platbě v hotovosti u řidiče. I nadále platí, že při placení jednotlivého jízdného v hotovosti je jízdenka platná jen pro nastupovaný spoj, avšak při platbě z elektronické peněženky je možno do 25 minut od odbavení v prvním spoji přestoupit bezplatně do jiného spoje, přičemž dodržení limitu je automaticky kontrolováno v odbavovacím zařízení.

Změny naopak nastávají v předplaceném časovém jízdném. Za třicetidenní občanské jízdné (karta O) cestující nově zaplatí 250 korun, za třicetidenní zlevněné jízdné (karty Ž a S) 125 korun, devadesátidenní občanské jízdné (karta O) přijde cestující na 630 korun a devadesátidenní zlevněné jízdné (karty Ž, S a D) na 315 korun. Devadesátidenní jízdenka pro občany nad 70 let s trvalým bydlištěm v Kroměříži a místních částech (karta 70+) bude stát 150 korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x