Zdravotně postižení lidé budou mít ve Valašských Kloboukách speciální bezbariérovou trasu

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Ve Valašských Kloboukách by měla vzniknout páteřní bezbariérová trasa, která by spojila a zpřístupnila budovy úřadů a škol, ale také zdravotnických, kulturních, církevních a dalších objektů s centrem města. Agentuře Mediafax to sdělila mluvčí města Lenka Zvonková.

S bezbariérovou trasou počítá vznikající studie mobility, která má napomoci vytipování těchto významných míst a určení frekvence jejich užívání. Navazující koncepce pak zahrne návrhy ke zlepšení současného stavu a vzniku opatření, která odstraní bariéry nejen z jednotlivých budov, ale také z chodníků a přechodů pro chodce.

„Připravovaný plán mobility je pro nás důležitým dokumentem, na jehož základě budeme v budoucnu moci žádat o dotace na bezbariérovost a zpřístupňování těch částí města, které jsou za dnešního stavu pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace nedostupné nebo jen těžko dosažitelné. Naším cílem proto bude připravit takovou trasu městem, která povede hlavními místy a bude garantovat bezpečný a pohodlný pohyb pro všechny její uživatele,“ vysvětlil starosta města Dalibor Maniš (nez.).

Plán mobility Valašských Klobouk bude ve finální fázi schvalovat Úřad vlády České republiky v rámci Národního rozvojového programu mobility pro všechny.

Radnice už pracuje s prvním návrhem ucelené bezbariérové trasy. „Určili jsme několik lokalit a hledali jejich vhodné propojení. Trasa by začínala bezbariérovým řešením základní a mateřské školy a navazujícím propojením s poliklinikou a domem s pečovatelskou službou. Dále by se jednalo o ulici Cyrilometodějskou, kde sídlí pošta a další služby občanům, až po Masarykovo náměstí se všemi budovami úřadů, muzea, knihovny a kulturního domu a dál směrem k farnímu kostelu. Zde se nachází také základní umělecká škola a nedaleko gymnázium,“ přiblížil koncept vedoucí investičního odboru Radek Bařinka.

V rámci této trasy by mohly být v budoucnu připravovány dílčí projekty na zpřístupnění jednotlivých budov výtahy či plošinami a také na opravy chodníků a vybudování nájezdů a sjezdů. Součástí zpracovávané studie mobility je také komplexní koncepce přechodů pro chodce na celém území města. „U současných přechodů chceme vyřešit jejich chybějící osvětlení, například v případě těch na Cyrilometodějské ulici u polikliniky nebo u pošty. Měla by ale vzniknout i některá další místa pro bezpečné překonání komunikace chodci, mimo jiné v Brumovské ulici,“ doplnil vedoucí.

Pokud by Úřad vlády ČR schválil plán mobility ještě v prvním pololetí, mohly by být první žádosti o dotace podány v závislosti na vyhlášených dotačních titulech už do konce tohoto roku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x