Kroměřížská radnice chystá opravy v městské památkové rezervaci

KROMĚŘÍŽ - V Kroměříži budou i letos pokračovat opravy vybraných památkových objektů v historickém centru. Mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna agenturu Mediafax informoval, že pro letošní rok se počítá s investicí, která přesáhne dva a půl milionu korun.

Obnovy by se měly dočkat tři domy v městském centru a chrám svatého Mořice. „Na opravu v letošním roce se mohou konkrétně těšit měšťanské domy číslo popisné 47 a 108 na Velkém náměstí, dům s číslem 199 v Jánské ulici a chrám svatého Mořice, kde již opravy probíhají několik let,“ upřesnil Zrna.

Do Programu regenerace Městské památkové rezervace jsou zařazeny památkové objekty, které by si zasloužily opravu. Jedná se o zapsané památky, jejichž majitelé mají zájem neutěšený stav změnit. Naopak, v seznamu nemohou být zařazeny objekty, jejichž majitel opravy v dohledné době nechystá. Seznam památek je každoročně aktualizován a upravován tak, aby finančně odpovídal částce, kterou městu poskytne ministerstvo kultury. Pro rok 2011 je dotace z ministerstva 1,52 milionu korun, zbývající finance poskytnou jednotliví vlastníci a město.

O výběru jednotlivých objektů, které se začnou opravovat, rozhoduje zastupitelstvo. To pak musí na rekonstrukci přispět významnou částkou z rozpočtu města. Poměr investic je přitom v rámci programu jasně stanoven podle toho, kdo je vlastníkem památkového objektu. „Je-li jím radnice, musí se na financování oprav podílet nejméně 50 procenty. Stát může poskytnout maximálně 50 procent, většinou však jeho příspěvek bývá nižší,“ vysvětlila Blanka Šimůnková, předsedkyně výboru pro regeneraci Městské památkové rezervace a rozvoj města.

Pokud je majitelem opravované památky soukromá osoba, její minimální podíl činí 40 procent. Stát pak přispívá maximálně 50 procenty a radnice do oprav musí vložit nejméně 10 procent nákladů. „V případě, že je opravovaný objekt v majetku církve, stát může formou dotace poskytnout až 70 procent. Město ze svého rozpočtu dává minimálně 20 procent a alespoň 10 procenty se musí na opravách podílet vlastník,“ dodala Šimůnková. Podle těchto pravidel letos radnice na opravu památek ze svého rozpočtu poskytne 377 tisíc korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x