Student zlínské průmyslovky zabodoval v celostátní soutěži

ZLÍN - První místo ve dvou různých kategoriích obsadil student Střední průmyslové školy Zlín Milan Havránek v letošním ročníku celostátní soutěže nazvané Napájení sluncem. Agentuře Mediafax to uvedl ředitel školy Radomír Nedbal.

Netradiční klání každoročně pořádá Fakulta elektrotechniky a informatiky Vysoké školy báňské v Ostravě. Středoškolští studenti z celé republiky zkonstruují vozidla napájená solárními fotovoltaickými články a tato vozidla pak mají za úkol v co nejkratším čase ujet závodní dráhu dlouhou dva metry. Havránkův robot určenou trasu zvládl za 2,54 vteřiny. Dařilo se mu i ve druhé kategorii nazvané Vodíkový jezdec, v níž soutěží vozidla napájená vodíkovým palivovým článkem, a vítězem se stává to, které má nejmenší spotřebu energie, a tedy dojede nejdál.

„V soutěži Napájení sluncem dosahujeme tradičně dobrých výsledků. Snažíme se studenty motivovat k aktivní a kreativní činnosti, a to i nad rámec školních povinností,“ podotkl Nedbal.

Studenti zlínské průmyslovky si za své výkony odnesli solární fotovoltaický panel v hodnotě šesti a půl tisíce korun, který bude ve škole sloužit především k výukovým účelům. Součástí výhry byla i prohlídka robotické výrobní linky a možnost studentů vlastnoručně si vyhraný panel sestrojit.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x