Uprchlý podnikatel Roman Vaškůj je na cestě do české věznice

MIKULOV - Uprchlého podnikatele Romana Vaškůje vydává v pondělí dopoledne rakouská policie do České republiky. Kolem půl desáté byl přivezen na hraniční přechod Mikulov, kde probíhá předávání, potom bude transportován do české věznice, řekl Mediafaxu mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej.

Podnikatel Roman Vaškůj utekl do zahraničí před výkonem trestu. Za daňové úniky z let 1994 a 1995 byl v Česku odsouzen k 7,5 roku vězení. Loni v září jeho trest potvrdil i Ústavní soud.

Minulý týden v úterý jej zadržela rakouská policie a vzala do vydávací vazby. České ministerstvo spravedlnosti dostalo informaci o umístění Vaškůje do vazby od rakouského ministerstva spravedlnosti a vídeňského státního zastupitelství. Od té doby vyjednávalo o podmínkách jeho vydání do České republiky.

Rakouská policie Vaškůje poprvé zadržela loni v červnu poté, co na něj brněnský krajský soud vydal mezinárodní zatykač. Po půl roce byl ale z vazby propuštěn a na verdikt o vydání do Česka čekal na svobodě. Zemský soud ve Vídni rozhodl o vydání Vaškůje na konci února, začátkem března vydání potvrdilo i rakouské ministerstvo spravedlnosti.

V Česku Vaškůje čeká nový proces za další případ krácení daní. Společně se Stanislavem Nedbálkem se údajně vyhnul placení daní za společnost Discovery Travel v období od května do prosince 2004. Stát tak měli připravit až o 160 milionů korun. Oběma mužům za to hrozí až deset let vězení.

Podnikatel je také spojován s kauzou Jiřího Čunka. Měl se pokoušet uplatit klíčovou svědkyni, aby svoji výpověď proti Čunkovi stáhla.

Do jaké věznice bude Vaškůj převezen, nechtěl mluvčí policejního prezidia specifikovat.

--> --> --> --> -->