Do zlínských Příluků budou kvůli opravě vedení dočasně jezdit místo trolejbusů autobusy

ZLÍN - Autobusy místo trolejbusů nebo jen trolejbusy s pomocným dieselagregátem budou jezdit do Zlína-Příluků, důvodem změny je rozsáhlá oprava trolejového vedení. Agentuře Mediafax to ve čtvrtek oznámil vedoucí úseku elektrotechnického a investic Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice Petr Tkáč.

Oprava trolejového vedení začne v pondělí 11. dubna a potrvá pravděpodobně do pátku 22. dubna.

„Tato trolejbusová trať je v provozu téměř 30 let. V úseku mezi oční klinikou Gemini a točnou Příluky je trolejové vedení zavěšeno ještě na původních výložnících. Jejich životnost je již u konce a musíme je vyměnit,“ vysvětlil Tkáč. Materiál na obnovu vedení si montéři připravili v dílnách během zimy.

Celý úsek od křižovatky ulic Štefánikova, Díly VI a Příční bude po dobu montážních prací odpojen od elektrického napájení. Na opravě vedení bude pracovat 11 montérů údržby vrchního vedení dopravní společnosti se třemi plošinovými vozy.

Výložníky, které se musí vyměnit, jsou na stožárech vodorovně zavěšené tyče o průměru asi šest centimetrů a délce šest až osm metrů. Na výložnících jsou instalovány závěsy pro samotné trolejové vedení. Při opravě se budou měnit rovněž izolátory nosného systému trolejového vedení. „Samotné měděné troleje zůstávají původní. Na trati je menší provoz, takže troleje ještě nejsou opotřebované a jejich průřez, který měříme a kontrolujeme, stále vyhovuje bezpečnému provozu,“ doplnil Tkáč.

Oprava trolejového vedení se bude konat za nepřerušeného silničního provozu, motoristé ale musejí počítat s nutností objíždět montážní vozidla, případně dávat přednost protijedoucím vozidlům. Spoje MHD na linkách číslo 11 a 12 zůstanou zachovány podle platných jízdních řádů, budou však zajišťovány jen hybridními trolejbusy nebo autobusy. „V několika případech budou cestující dopraveni náhradním autobusem z Příluků až na zastávku Náměstí Míru, kde si přestoupí na trolejbus,“ upřesnil hlavní dispečer dopravní společnosti Josef Polách.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x