Mladé cukrářky ze Vsetína odhalily svá perníková srdce, která pošlou na svatbu prince Williama

VSETÍN - Perníková srdce zdobená s filigránskou přesností se rozhodly poslat na svatbu anglického prince Williama a jeho snoubenky Kate Middletonové dvě nadějné cukrářky, studentky Střední odborné školy Josefa Sousedíka ve Vsetíně. Ve čtvrtek je poprvé představily veřejnosti.

Na princovu svatbu poputují ze Vsetína dvě perníková srdce. Jedno vyrobila a nazdobila studentka třetího ročníku Aneta Malčíková (17), druhé pak studentka nástavby Marie Kolínková (20). Marie se letos stala také cukrářskou mistryní světa.

„Po velkém úspěchu Marušky mě napadlo, že bychom snoubencům mohli do Anglie poslat jako svatební dar právě perníková srdce. Holkám se nápad líbil, tak jsme se hned pustily do díla,“ řekla agentuře Mediafax učitelka obou studentek Jaroslava Londová. Zda se srdce z Valašska nakonec skutečně dostanou na královský stůl, zatím jasné není. „Oslovili jsme anglickou ambasádu, zda by nám s tím nepomohla. Zatím nevíme, jestli se to podaří, ale srdce tak jako tak do Londýna odletí. Budeme doufat, že mezi tisíci dary si princ William a jeho snoubenka vyberou také ten náš a že ho rozbalí a udělá jim radost,“ konstatoval ředitel školy Marek Wandrol.

Aneta na výrobě srdce pracovala týden, a to několik hodin denně. Marii trvalo nazdobení srdce celý měsíc. „Měla jsem málo času kvůli škole,“ vysvětlila Marie. Obě dívky se při zdobení nechaly inspirovat časopisy, nakonec ale vytvořily zcela vlastní návrh. „Je to pro nás obrovská čest,“ shodly se mladé cukrářky. Obě také shodně zastávají názor, že princ William sice není jejich typ, ale že srdce pro něj vyráběly rády.

Podle Londové si perníkové srdce může uchovat svou podobu klidně i 15 nebo 20 let. „Musí být ale zabezpečeno proti prachu a nesmí být vystavován klimatickým změnám,“ dodala Londová.

Srdce by měla Valašsko opustit zřejmě v pondělí 11. dubna. Svatební zvony pak budou Williamovi a jeho snoubence bít 29. dubna.

Ať už princ a jeho novomanželka perníková srdce osobně převezmou nebo nikoliv, voňavé výrobky se ve svatební den na veřejnost stejně dostanou. Anglická ambasáda totiž vsetínskou školu oslovila s tím, že ve svatební den chystají speciální akci, na kterou zvou nejvyšší představitele České republiky a objednali si u cukrářek stovku prezentačních perníkových srdcí. Jedno z nich tak možná získá i český prezident.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x