Vsetínští Romové se rozhodli vyčistit koryto a břehy řek

VSETÍN - Část vsetínských Romů se rozhodla distancovat od těch, kteří na celou komunitu vrhají špatné světlo, a chtějí o tom ostatní přesvědčit prací. Hodlají vyčistit koryto a břehy řek ve městě, agentuře Mediafax to ve čtvrtek sdělila mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová.

Podle mluvčí tak chtějí Romové dokázat, že mnohé z hanlivých nálepek jsou neoprávněné nebo se týkají pouze určité skupiny Romů. Na úklid kolem řek se vrhnou v pátek 29. dubna.

„Všichni nejsme zloději, všichni nezneužíváme sociální dávky, všichni se nevyhýbáme práci a ne každý z nás je bordelář nebo krade na hřbitovech. Ano, jsou mezi námi i takoví, stejně jako ve většinové společnosti, ale neházejte nás do jednoho pytle,“ vyzývá jménem části vsetínských Romů pastor křesťanského sboru Živé světlo Ondřej Tulej.

Část vsetínské komunity chce veřejnost přesvědčit, že jsou mezi Romy i slušní lidé. „Část Romů se chce oddělit od ne právě reprezentativní skupiny jiných Romů, a s tím by jim měla pomoci kampaň s názvem Vyhoďte nás z pytle ven. První z aktivit bude akce Ukliďme svět, která se uskuteční v pátek. Romové se tím připojí k celosvětové kampani, jejímž smyslem je ulevit planetě od odpadků, které se kolem nás bohužel stále vyskytují v hojném množství,“ upřesnila místostarostka Květoslava Othová (KDU-ČSL) s tím, že aktivita vyšla z řad samotných Romů.

Ve Vsetíně se zaměří na část koryta Rokytenky a břehy Bečvy. Sejdou se v 11 hodin před Domem kultury, odkud vyrazí do terénu. „Do akce se zapojí také pracovníci Terénní sociální práce, členové křesťanského sboru Živé světlo, žáci ZŠ Turkmenská nebo členové a příznivci sdružení Aver dživipen a Romani godži. Přidat se k nim může kdokoliv bez ohledu na národnost, pohlaví či věk,“ dodala místostarostka.

Akce Ukliďme Svět je součástí projektu Lidé s hodnotou perly na sociálním dně, na nějž získal Vsetín finance z Evropského sociálního fondu a ze státního rozpočtu ČR. Cílem projektu, který trvá od července 2010 do prosince 2012, je zlepšit proces začleňování Romů ve Vsetíně do společenského dění i na trh práce.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x