Ve Zlíně byl slavnostně zahájen 51. ročník Zlín Film festivalu

ZLÍN - Ve Zlíně začal v pondělí dopoledne 51. ročník Zlín film Festivalu, organizátoři evidují přes 2500 žádostí o akreditace a ubytují kolem 1968 hostů. Agentuře Mediafax to na zahajovací tiskové konferenci řekla vedoucí produkce festivalu Irena Skaunicová.

Festival potrvá do 5. června a návštěvníci se mohou těšit na 244 filmů ze 44 zemí světa, devět světových premiér, 13 mezinárodních premiér a 105 národních premiér. Snímky se budou promítat na devíti místech ve Zlíně, ale i v Kroměříži Otrokovicích, Vyškově a v Mladé Boleslavi.

Celkový počet 76 soutěžních filmů bude posuzovat sedm porot a uděleno bude při závěrečném sobotním ceremoniálu 15 cen. Hlavní cenou je Zlatý střevíček pro nejlepší hraný film pro děti, nejlepší hraný film pro mládež, nejlepší animovaný film a Cena Evropy – cena ministra kultury ČR. Uznání za tvůrčí přínos filmové tvorbě pro děti a mládež převezme letos český herec Petr Nárožný. Cenu Grand Prix za celoživotní dílo zase převezme Otakar Vávra.

Pořadatelé letos očekávají návštěvnost nad 100 tisíc lidí.

Jednou z hlavních hvězd festivalu je kanadská herečka Stana Katic, která se zároveň stala předsedkyní hlavní poroty. „V souvislosti se Stanou Katic jsme zaznamenali nový fenomén, kvůli této herečce se totiž do Zlína sjíždí obrovské množství jejích fanoušků, jen aby ji viděli na živo. Kvůli jednomu herci jsme takový zájem ještě nezaznamenali,“ poznamenala Míla Řádová, která má na starosti VIP hosty festivalu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x