Slovácké divadlo se po roční pauze vrátí k úspěšné komedii Penzion pro svobodné pány

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Komedie Penzion pro svobodné pány se letos v září po roční pauze vrátí na program Slováckého divadla. Nedobrovolná repertoárová pauza této hry byla zapříčiněna dlouhodobým zraněním herce Zdeňka Trčálka, který za svou roli v ní získal cenu kritiky za loňský nejlepší mužský herecký výkon.

S návratem Zdeňka Trčálka na jeviště se v uherskohradišťském Slováckém divadle vracejí na program také hry, ve kterých působí, řekl agentuře Mediafax mluvčí Slováckého divadla Josef Kubáník.

Diváci si v souvislosti s Trčálkem vybavili veleúspěšnou komedii 1+2=6 a na obě červnové reprízy dokázali vykoupit všechny lístky během jediného dne. V Uherském Hradišti to ale není poslední komediální návrat. Už příští pátek divadlo začne prodávat vstupenky na obnovenou premiéru komedie Penzion pro svobodné pány.

„Komedie 1+2=6, kde kolega Trčálek hraje jednu z hlavních rolí, byla vyprodána tak rychle, že jsme v divadle řešili, jak s takovým zájem naložit. Rozhodli jsme se naplánovat další tři reprízy,“ upozornil Trčálkův herecký kolega a mluvčí divadla Josef Kubáník.

„Diváci ale ruku v ruce s tím žádali i komedii Penzion pro svobodné pány. A protože jejich přání je pro nás na prvním místě, dostanou i ji. Bohužel, už to nezvládneme do konce června, ale září není tak daleko,“ dodal Kubáník.

Komedii o jedné noci v penzionu, odkud se nechce rozverné dívce, až to začíná zavánět průšvihem, znají filmoví diváci s Josefem Abrhámem, Ivou Janžurovou a Jiřím Hrzánem. V roce 1967 ji natočil režisér Jiří Krejčík, loni v červnu měla uherskohradišťskou divadelní premiéru v režii Igora Stránského s Jiřím Hejcmanem, Klárou Vojtkovou a Zdeňkem Trčálkem v hlavních rolích. Nepříjemné Trčálkovo zranění ale hru na delší dobu vyřadilo z programu. Přitom kritici na její adresu nešetřili pochvalou.

„Hradiště má zase jednou komedii jako lusk. Ve Slováckém divadle samozřejmě žádná vzácnost. Dokonale zvládnutá čísla plastické i prosté akrobacie, do detailu promyšleně gagy – Stránský a jeho herci udělali z komedie Penzion pro svobodné pány nový skvost,“ napsal v jedné z recenzí například Jiří Pavel Kříž.

Obnovená premiéra slavné komedie, za kterou dostal Zdeněk Trčálek cenu kritiky za nejlepší mužský herecký výkon roku 2010, je připravena na 9. září. Vstupenky budou v prodeji v pokladně Slováckého divadla od pátku 10. června.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x