V Bystřici pod Hostýnem připravili zámecké slavnosti

BYSTŘICE POD HOSTÝNEM - Sedmnáctý ročník tradičního hudebního festivalu Bystřické zámecké slavnosti, který začíná v sobotu v Bystřici pod Hostýnem, představí mimo jiné i výstavu Legenda Thonet k 150. výročí výroby ohýbaného nábytku. Agenturu Mediafax o tom informovala Barbora Janečková z odboru kultury bystřické radnice.

Festival se koná v rámci Českých kulturních slavností a jeho ozdobou bude letos jedinečná výstava k 150. výročí výroby ohýbaného nábytku v Bystřici pod Hostýnem nazvaná Legenda Thonet, jejíž vernisáž se prolne se sobotním slavnostním zahájením festivalu.

Výstavu doplní v pátek 17. června odborná přednáška Jiřího Uhlíře, sběratele a znalce nábytku, jednoho z předních evropských thonetologů. V Edici Zpravodaje města Bystřice pod Hostýnem při této příležitosti vyjde obrazový katalog k výstavě s textem Jiřího Uhlíře a v originální grafické úpravě slovenského designéra Michala Riabiče. Na závěr slavností se v neděli 19. června uskuteční happening s názvem Přines si svou thonetku. Smyslem akce je shromáždit co největší počet židlí firmy Thonet a TON na jednom místě.

V souvislosti s hudbou přinese festival vše od klasiky přes moderní jazz až po rockové variace. V úvodu slavností zazní cembalo, arciloutna a barokní kytara souboru Musica bellissima, na programu je dále komorní koncert pro klarinet Irvina Venyše a klavír Martina Kasíka, orchestr Atlantis pod vedením dirigenta Vítězslava Podrazila uvede v prostorách bystřického kostela skladby G. F. Händela, A. Vivaldiho a J. Haydna, jako sólisté vystoupí mezzosopranistka Pavla Švestková a violoncellista Jan Páleníček. Cestu od klasické hudby k modernímu jazzu podniknou návštěvníci Bystřických zámeckých slavností prostřednictvím koncertu fusionjazzové kapely Jazzmazec kytaristy Luboše Malého a zasnít se mohou při osamělém klavíru a poetických písních české rockové legendy Romana Dragouna, který s formací T4 vystoupil v rámci slavností už v roce 2009.

Bystřické zámecké slavnosti budou trvat až do neděle 19. června.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x