Buchlovice v pátek zažijí hudební návrat skupiny Buty

BUCHLOVICE - S osvědčenými hity i novějšími skladbami vystoupí v pátek 10. června od 20. hodin v zámeckém amfiteátru v Buchlovicích skupina Buty. V roli hosta se představí Luboš Pospíšil & 5P, řekla agentuře Mediafax Michaela Remešová z pořádající agentury Vichr Production.

Populární skupina Buty, původně z Ostravy, vznikla v roce 1986 ze skupin U238 a B komplex. Zakládajícími členy jsou Richard Kroczek a Radek Pastrňák. K nim se přidali Vít Kučaj, Ivan Myslikovjan a Luděk Piásečný.

V hudbě skupiny Buty se mísí velké množství hudebních stylů od rocku, folku, folkloru různých etnik přes country, jazz či reggae. Kritici chválí jejich nápadité a vtipné texty stejně jako fakt, že každé nové album z tvůrčí dílny Buty se od toho předešlého výrazně odlišuje.

Po komorním albu Pískej si pískej vydali Buty atmosférické Ppoommaalluu, přičemž část písní z něj byla použita ke Svěrákovu filmu Jízda. Ppoommaalluu a následné album Dřevo většina kritiků označila za umělecký vrchol skupiny. I další alba Rastakayakwanna, Kapradí, Normale a Votom ( vznikalo pět let ) patří ke kvalitní vizitce značky Buty. Kapela nyní pracuje na novém albu.

Luboš Pospíšil působil v 70. letech minulého století v souboru C & K Vocal, poté se dal na sólovou dráhu. Jeho prvním sólovým počinem se v roce 1981 stal singl Kráska v nesnázích. Na debutovém albu Tenhle vítr jsem měl rád spolupracoval s hudebním skladatelem Otakarem Petřinou a textařem Ladislavem Kantorem. Druhou desku už natáčel se svou mateřskou formací 5P, kde mimo jiné působil i kytarista a skladatel Bohumil Zatloukal.

Spolu pak v 90.letech natočili album Vzdálená tvář a občas spolu jako akustické duo jezdí na koncertní šňůry i dnes. Na pátečním koncertě v Buchlovicích představí Pospíšil novou desku Chutnáš po cizím ovoci.

Bližší informace ke koncertu, který je součástí Buchlovského hudebního léta 2011, lze najít na: „http://www.vichr.cz/“>http://www.vichr.cz/

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x