Zlínský kraj bude nově udělovat titul Mistr tradiční rukodělné výroby

ZLÍN - Ve Zlínském kraji se bude od příštího roku udělovat nový titul Mistr tradiční rukodělné výroby. Agentuře Mediafax to na úterní tiskové konferenci řekl náměstek hejtmana Jindřich Ondruš (KDU-ČSL).

Zlínský kraj je prvním krajem v České republice, který udělení této ceny zavádí. Přihlášky do historicky prvního ročníku bude kraj přijímat od letošního 1. září.

„Toto ocenění bude veřejným uznáním lidem s trvalým pobytem ve Zlínském kraji, kteří se snaží udržet znalosti a dovednosti nutné pro provozování tradičních rukodělných technologií a kvalifikovaně je předávají dalším generacím. Titul může být udělen výrobcům činným v oborech tradiční výroby, které jsou zásadním způsobem ohroženy nebo jim dokonce hrozí přímo zánik,“ podotkl Ondruš.

Příjem žádostí bude zajišťovat Slovácké muzeum v Uherském Hradišti ve spolupráci s odborem kultury a památkové péče krajského úřadu. Slovácké muzeum je totiž pověřeným Centrem péče o tradiční lidovou kulturu Zlínského kraje.

„Zlínský kraj uvolní 100 tisíc korun na tvorbu marketingové značky a autorských práv. Marketingovou značku pak budou používat nositelé titulu na svých výrobcích jako označení kvality,“ dodal Ondruš.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x